Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 23.09.2019.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompleks sa akva parkom i velnes centrom uskoro u Bogatiću (FOTO)

Idejno rješenje budućeg turističkog kompleksa u Bogatiću (Foto: TO Bogatić)
Turistička ponuda Mačve sve je bogatija, a u Opštini Bogatić najrazvijeniji je zdravstveno-rekreativni, vjerski i ribolovni turizam kao i organizovane posjete đačkih ekskurzija. Iz TO se nadaju novim ulaganjima, posebno sada kada su za investitore moguće i subvencije.

Naime, Vlada Srbije je u maju 2019. godine donijela Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelijerskog smještaja. Ovom Uredbom Bogatić je uvršten među opštine koje imaju pravo na podsticaje u ulaganja u hotelijerstvu koja podrazumijevaju investiciju od preko 2 mil EUR vrijednosti i najmanje 70 radnih mjesta.

- Turistička organizacija opštine Bogatić intezivno radi i na povećanju smještajnih kapaciteta u domaćoj radinosti. Primjera radi, ova kalendarska godina započeta je sa četiri ležaja, a trenutno raspolažemo sa 30 ležajeva, uz najavljena interesovanja za dalju kategorizaciju. U okviru kategorisanih objekata imamo raznovrsnu ponudu: četiri apartmana, jedan studio apartman, seosko turističko domaćinstvo i više soba. Za sada su ovi kapaciteti dovoljni, ali svejedno radi se na njihovom proširenju, posebno u Crnoj Bari, pored obale rijeke Drine i u Bogatiću, zbog potrebe smještaja posjetioca Termalne rivijere - kaže za eKapiju Darko Mašić, direktor TO Bogatić.

Najposjećeniji je upravo akva park Termalna rivijera, sa ljekovitim termalnim vodama sa sopstvene bušotine temperature 70 stepeni celzijusa.

- Gosti su iz šireg regiona okolnih gradova Beograda, Novog Sada i BiH, a ovaj akva park zahvaljujući termalnim vodama radi 365 dana u godini - kaže Mašić.

Jedna od najposećenijih destinacija vjerskog turizma je manastir Ilinje u selu Očage, u koji gosti dolaze sa svih strana, iz Vojvodine, sa juga Srbije, kao i iz BIH.

U Bogatiću od 1972. godine postoji i etno park "Sovljak", koji je bio jedan od pet etno parkova u bivšoj SFRJ. Najčešće ga posejćuju đačke ekskurzije u jesen i u proljeće, pretežno iz centralne Srbije i Vojvodine.

Pored već postojećeg kompleksa Termalne rivijere i smeštaja u domaćoj radinosti, iz TO najavljuju i nove inveticije u turizam.

(Foto: TO Bogatić)
Naime, kompanija Infofin gradiće hotel sa 150 ležajeva, wellness centrom, zatvorenim i otvorenim bazenima, akva parkom i parkingom za goste.

- Hotelijersko preduzeće Infofin, koje ima tri hotela Rojal-spa u Banji Koviljači, Rojal-Drina u Malom Zvorniku i Gučevo u Banji Koviljači u završnom je pregovaračkom procesu sa lokalnom samoupravom o izgradnji objekta koji podrazumijevaju više cjelina - kaže Mašić i dodaje da su pri kraju urbanistički projekti i da se očekuje da u toku godine počne realizacija.

Kompleks bi trebalo da se prostire na ukupno 7 hektara, a na dodatna 2 hektara trebalo bi da postoji potpuno iskorišćenje termalnih voda u plasteničkoj proizvodnji. Prema riječima našeg sagovornika vrijednost investicije je 7,5 mil EUR.
(Foto: TO Bogatić)
- S obzirom na geotermalni potencijal, dobru putnu mrežu i blizinu većih gradova, na udaljenosti od 100 km oko 3.000.000 ljudi očekujemo više ovakvih projekata i zainteresovanih investitora - zaključuje Mašić.

Ivana Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.