NavMenu

Reforma sektora javnih preduzeća u BiH povećala bi BDP za 3% - Šta kaže analiza MMF-a?

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 23.09.2019. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Ilustracija
Temeljita reforma sektora državnih preduzeća u Bosni i Hercegovini mogla bi povećati ukupni BDP za 3% godišnje, navodi se u radnom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda objavljnom 20. septembra, izvještava Indikator.ba.

Nakon teškoća sa Aluminijem i rudnicima, Vlada Federacije BiH zatražila je tehničku pomoć MMF-a za reforme u državnim preduzećima, a prema prvim informacijama bit će analizirano 48 preduzeća u FBiH. Očekuje se da će na sličan aranžman sa MMF-om pristati i Vlada Republike Srpske.

U radnom papiru koji su sačinili Francisko Parodi, bivši rezidentni predstavnik MMF-a u BiH i Bobana Čegar, analizira se stanje sektora državnih preduzeća i definišu mjere za reforme.

Konstatuje se da državna preduzeća negativno utiču na makroekonomske rezultate i ne doprinose dovoljno ekonomiji zbog niske profitabilnosti, visokg duga i niske likvidnosti. Ukupni dugovi državnih preduzeća iznose 4 mlrd EUR (26% BDP-a), a kroz značajne porezne obaveze utiču na penzije i sistem zdravstvene sigurnosti.

- Gotovo polovina je nelikvidna i oslanjaju se na državnu potporu, kako implicitnu, tako i direktnu kako bi ostala na površini. Bilansi stanja sektora ukazuju na značajne strukturne slabosti koje u kratkom roku zahtijevaju mjere politike - konstatuje MMF.

Analiza je pokazala da je više od 78% društvenih preduzeća u kategorijama visokog ili vrlo visokog rizika, a više od 50% njih vjerovatno će se suočiti s izazovima u podmirenju tekućih obaveza. Postoji 228 državnih preduzeća koja su izložena visokom ili vrlo visokom finansijskom riziku, a između ostalog, vioskorizične su i dvije entitetske kompanije za autoceste - Autoceste FBiH i Autoputevi RS.

MMF predlaže niz mjera koje su potrebne za poboljšanje stanja u sektoru državnih preduzeća.

Reforme u okviru vladinih okvira upravljanja potrebne su za poticanje transparentnosti i poboljšanje odgovornosti. Vlasti bi, smatra MMF, trebale uspostaviti centralizirane mrežne registre ovih preduzeća, a entiteti, kantoni i općinske vlasti izraditi dokumente o politici vlasništva za svoja preduzeća.


- Politike depolitiziranja imenovanja odbora i uprava državnih preduzeća mogle bi pomoći poboljšanju njihovih performansi - navodi MMF.

Finansijski nadzor mogao bi se poboljšati osnivanjem centraliziranih nadzornih jedinica u ministarstvima finansija. Treba objaviti fiskalne rizike koji proizlaze iz DP-a. I na kraju, budžetska podrška treba se dodijeliti samo uz izričite uvjete u zamjenu za ex-ante obaveze javnog sektora.

Takođe, treba razmotiri i budućnost državnih preduzeća, pri čemu ona koja nisu bitna za politiku i finansijski slabo stoje treba zatvoriti, restrukturirati ili privatizirati.

Državna preduzeća koja nisu relevantna za politiku, ali su finansijski solidna, po mišljenju MMF-a, trebalo bi privatizirati. Opcije za privatizaciju uključuju koncesije, javno-privatna partnerstva (JPP) ili potpunu privatizaciju.

Kako je najavljeno, misija MMF-a je planirana za decembar ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.