Izvor: Radio 021 | Ponedjeljak, 23.09.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Avioni kompanije Airbus će znati da li ste zakopčali pojas i koliko vremena provodite u toaletu

(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Oni koji putuju avionima znaju da imaju malo privatnosti, da prolaze detaljne kontrole i prolaze kroz skenere. Aktivni nadzor prestaje kad sjednu na svoje sjedište, ali će i to postati prošlost.

Kompanija Airbus je ovog mjeseca predstavila inovaciju koja će omogućiti posadi da pomoću senzora bolje nadzire avion uključujući toalet. Posada će moći da prati koliko vremena putnici provode u toaletu i da li su zakopčani sigurnosni pojasevi.

Airbus će omogućiti aviokompanijama da kupe kamere koje će se postavljati izvan toaleta pa će pratiti broj putnika u redu i tako pomoći u prikupljanju podataka o vremenu čekanja koji će se navodno koristiti za optimizaciju strategije i poboljšanje iskustva putnika. Takođe, posada će imati podatke o količini sapuna i papira u toaletu.

Senzori će pratiti i kretanje kolica s pićem i hranom, prostor za prtljag iznad sjedišta i druge elemente kabine. Konkretno, senzori u prostorima za prtljag će pomoći u boljem iskorišćavanju prostora. Moguće je da će putnici u budućnosti moći da rezervišu prostor za prtljag. Svi podaci će biti "uploadovani" u Airbusov sistem Skywise.

Aviokompanije United i Delta su priznale u februaru da njihovi ekrani imaju kamere. Kamere je ugradio Panasonic, kompanija koja proizvodi entertainment ekrane. Njihova svrha su videopozivi, a kompanije su tvrdile da su kamere neaktivne. Ipak, putnici su uprkos tome bili uznemireni jer nisu obavješteni ranije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.