Izvor: eKapija | Subota, 21.09.2019.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljena stručna knjiga o BiH napisana na japanskom jeziku

Predstavnik Agencije za prociju stranih investicija (FIPA) BiH u Japanu Shigehiko Nishihama učestvovao je u kreiranju sadržaja stručne knjige napisane o Bosni i Hercegovini pod zajedničkim autorstvom s drugim japanskim stručnjacima.

Knjiga sadrži informacije o istoriji, geografiji, kulturi, politici, ekonomiji, međunarodnim odnosima, svakodnevnom životu u BIH, odnosu i suradnji s Japanom.

To je prvi put da je jedna takva knjiga o Bosni i Hercegovini napisana i objavljena u Japanu u okviru izdavačke kuće Akashi-Shoten iz Tokija. Više od 20 stručnjaka pisalo je pod zajedničkim autorstvom. Gotovo svi su profesori s univerziteta, vladini službenici i diplomate, sapoštila je FIPA.

Ova knjiga napisana je pod vodstvom dr Nobuhira Shibe, poznatog profesora za područje bivše Jugoslavije, uključujući između ostalih, i bivšeg ambasadora u BiH Hideoa Yamazakija i diplomatu Ambasade Japana, Atsushija Saitoja.

U Japanu postoje profesori i specijalisti za bivšu Jugoslaviju, ali vrlo je malo onih koji se bave Bosnom i Hercegovinom.

Nishihama piše da je Bosna i Hercegovina vrlo atraktivna za ulaganje, da raspolaže potencijalima u različitim oblastima koji bi mogli biti interesantni japanskim investitorima, pri tome ističući da je vrijeme za razmatranje preseljenja japanskih kompanija iz Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske u Bosnu i Hercegovinu.

U knjizi se takođe govori o posjeti delegacije japanskih kompanija tokom 2016. godine BiH, koja je organizirana u saradnji s FIPA-om, te o izvozu vina u Japan počev od marta 2014. godine, te prvim posjetama japanskih turista BiH, čiji broj se svake godine povećava i danas iznosi oko 6.000 turista godišnje.

Također, autor ističe dolazak japanske kompanije preciznih strojeva pod nazivom Tsubaki-Nakashima koja je investirala u Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini, te sada nosi naziv TN Bosnia Konjic, što predstavlja veliki značaj za domaću privredu.

Istaknuta je činjenica da japanske kompanije u Evropskoj uniji koriste proizvode i dijelove strojeva koje kompanija Bekta Precisa proizvodi u Goraždu.

Knjiga je imala vrlo dobar odziv, te se već nalazi u mnogim javnim bibliotekama i knjižarama širom Japana.

Autori smatraju da će ona doprinijeti japanskim investicijama u BiH, kao i povećanju broja turista.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.