Izvor: eKapija | Subota, 21.09.2019.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Novom Sadu uskoro počinje izgradnja fabrike čokolade Barry Callebaut

Sa potpisivanja ugovora (Foto: Grad Novi Sad)
U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predstavnici Vlade Srbije i menadžmenta kompanije Barry Callebaut potpisali su Ugovor o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, kao i Ugovor o sredstvima podsticaja.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, ugovori se odnose na realizaciju investicionog projekta izgradnje izvozno orijentisanog proizvodnog pogona čokolade u Novom Sadu. Potpisnici ugovora bili su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, finansijski direktor Barry Callebaut za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer Barry Callebaut za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za Barry Callebaut Nederland b.v. Borislav Vićentić.

- Ovo je velika stvar za Novi Sad. Zahvaljujući podršci Vlade i Predsjednika republike, nastavljamo inevesticioni ciklus, dobijamo nove pogone, otvaraju se nova radna mjesta. Međutim ovde nije riječ o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svjetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svjetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gdje će investirati. Grad Novi Sad će se truditi da bude dobar domaćin, u šta su se oni uvjerili u prethodnih deset mjeseci, jer smo pokazali da možemo biti partner u realizaciji tako velike investicije. Jedan od bitnih razloga da izaberu baš Novi Sad jesu ljudski resursi, i velika je stvar što je već uspostavljena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom. Za nas je dobitna kombinacija saradnja nauke i obrazovanja sa privredom i proizvodnjom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar Knežević istakao je da dolazak ovako moćne firme, predstavlja još jednu potvrdu da je Srbija dobro mjesto za ulaganje.

- O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo preko 4 mlrd EUR direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i 4%, kao i pad stope nezaposlenosti na ispod 10%. Ako uzmemo u obzir da je, prije samo par godina, stopa nezaposlenosti bila 26%, riječ je o velikom uspjehu koji prati povećanje plata i penzija od novembra. Očekujem da će to uticati na povećanje životnog standarda građana – naglasio je ministar Knežević.

Prema riječima direktora Republičke direkcije za imovinu Jovana Vorkapića, ugovori su zasnovani na zaključcima Vlade kojima je ova investicija prepoznata kao investicija od značaja za Republiku Srbiju.

- Kompaniji Barry Callebaut prenijeli smo zemljište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 ljudi na neodređeno vrijeme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 mil EUR – izjavio je Vorkapić.

Kako je ocijenio generalni menadžer Barry Callebaut za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera, Novi Sad je pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumijevanja potreba te kompanije.

- Od danas ulazimo u slijedeću fazu investicije i narednih mjeseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije – zaključio je Kemera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.