NavMenu

Leteći taksi ploviće Senom na proljeće 2020. (VIDEO)

Izvor: RTS Subota, 21.09.2019. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: emkanicepic/Pixabay)
"Leteći taksi" mogao bi da bude zelena alternativa za zakrčene ulice. O prevozu koji bi se kretao Senom razmišlja i Pariz.

Više leti nego što plovi. Nazvan "Babl", pravi je prototip letećeg taksija na Seni. Tokom četvorodnevnog probnog perioda, provjeravaće se kako se "Babl" napaja strujom i izdiže iznad vode na krilima.

- Ima baterije, dva električna motora, krila u vodi. Sa ubrzanjem, krila podižu brod, smanjujete opterećenje za 30 ili 40%. To je budućnost", rekao je Alan Trebo, suosnivač firme za proizvodnju letećih taksija.

Ako se probni period pokaže uspješnim, ovakva taksi služba mogla bi da se pokrene u Parizu već na proljeće iduće godine.


- Čekaćemo tih šest mjeseci, ali pogledajte - na reci nema apsolutno nikoga. Vodene puteve treba koristiti, sa našim "Bablom" nema otpada, buke, nema zagađenja- istakao je Alan Trebo.

"Babl" košta oko 200.000 EUR i može da dostigne brzinu do 18 čvorova, odnosno oko 33 kilometra na sat. Probne vožnje u Parizu ograničene su na maksimalnu brzinu od 18 kilometara na sat.

Kako bi se izborio sa zagađenjem, Pariz je već isključio iz saobraćaja određene kategorije dizel vozila.

Gradsko vijeće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će se na saobraćajnicama Pariza naći samo automobili na električni ili vodonikov pogon.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.