NavMenu

Na KCUS prvi put u regionu ugrađena vještačka proteza ruke (VIDEO)

Izvor: Klix Petak, 20.09.2019. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/stevepb)
Zahvaljujući saradnji Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a i kompanije Otto Bock Adria BiH devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka proteza ruke. Ermin je prvi pacijent u regionu kojem je ugrađena ova vrsta vještačke proteze, koja predstavlja vrhunac savremene tehnologije.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a Đemil Omerović rekao je da je Ermin imao rijetku povredu koja je za posljedicu ostavila trajni invaliditet kod 19-godišnjeg mladića.

- Imali smo želju da pomognemo našem Erminu i našli smo sagovornika u kompaniji Otto Bock i došli do najboljih rezultata - rekao je Omerović.

Kako kaže, uslijedile su brojne pripreme nakon čega je uslijedila i operacija koja je imala najbolji rezultat.

Direktorica firme Otto Bock Adria BiH Željka Mičić rekla je da se ovim pomagalom može upravljati mislima i da je riječ o pomagalu koje se prvi put pojavljuje ne samo u BiH već u kompletnoj regiji.

- Zaista, sve moje pohvale za stručni tim KCUS-a koji prati tehnološki razvoj. Ermin s ovin protezom ima mogućnost rada u 14 grupa različitih pokreta - kazala je Mičić.

Objasnila je da Ermin može sinhronizovano upravljati objema rukama i da pomagalo može doživjeti dijelom svog tijela.

- On može upravljati pomagalom mislima. Dakle, Ermin zamisli pokret i on se ostvari - rekla je Mičić pojašnjavajući da on normalno može npr. vezati pertle ili koristiti se priborom za jelo.


Na pitanje novinara o cijeni proteze, Mičić je rekla da se ova proteza izrađuje individualno i da je ona skupa jer je riječ o vještačkoj inteligenciji. Istakla je da je cijena ove proteze oko 110.000 KM, ističući da je ovo tehnologija koja se prvi put pojavljuje u regiji i da joj je drago što su otvorena vrata novim tehnologijama.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da Zakon o javnim nabavkama BiH traži hitne izmjene kako bi se što prije omogućilo pacijentima da dobiju potrebna pomagala.

Kako kaže, ovdje misli na nužna pomagala čija nabavka se odugovlači zbog administrativnih barijera i procesa žalbi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.