NavMenu

Sarajevske ulice će se prati rastvorom koji umanjuje posljedice zagađenja - Grad planira konkretne mjere i u gradskom saobraćaju

Izvor: eKapija Petak, 20.09.2019. 11:54
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
U okviru Evropske sedmice mobilnost (EUROPEANMOBILITYWEEK 2019), premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u četvrtak, 19. septembra, otvorio javnu diskusiju na temu kako riješiti problem kvalitete zraka i saobraćaja u Sarajevu.

- Indeks zagađenosti u Sarajevo u zimu prošle godine je iznosio 393, što je izuzetno opasno. Problem zahtjeva strateško rješavanje i mi smo započeli sa projektima toplifikacije objekata, što će smanjiti potrošnju energije, nabavljamo suvremenu opremu za mjerenje onečišćenja zraka kojom će upravljati Mašinski fakultet u Sarajevu, tokom najzagađenijih dana koji nas čekaju za nekoliko mjeseci, ulice će se sapirati posebnim rastvorom koji umanjuju posljedice zagađenja. Procjenjuje se da bi se na ovaj način moglo postići i do 30% manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Svakako planiramo i konkretne mjere kad govorimo o gradskom saobraćaju - poručio je premijer Forto, a prenosi sajt Vlade KS.

Po njegovim riječima, kretanje je otežano zbog loše putne infrastrukture. Kada bi kvalitet javnog prijevoza podigli na evropski nivo, gužve u saobraćaju bi se mogle značajno smanjiti. Samim tim imali bi bolji kvalitet života, bolje korištenje vremena i čišći zrak.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BIH Khaldoun Sinno, ukazao je na važnosti održive mobilnosti u gradu.

Događaj i ishod razgovora, također će dodatno oblikovati razvoj Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) za Grad Sarajevo, koji je u toku, a podržava ga GIZ, kroz Otvoreni regionalni fond Jugoistočna Europa – Energetska učinkovitost, u ime njemačke vlade. SUMP prati participativni i holistički pristup planiranju gradskog saobraćaja, stavljajući u focus ljude i kvalitetu života.

Dodao je kako se radi na poboljšanju kvalitete zraka i da imaju mnogo dokazanih rješenja u gotovo svim područjima koja doprinose zagađenju zraka.

- Jasno je da nijedna osoba, grupa, grad, država ili regija ne može sama riješiti problem. Trebamo snažne obaveze i akcije od svih: vlada, čelnika zajednice, gradonačelnika, civilnog društva, privatnog sektora i pojedinaca, te poduzeti inovativne pristupe i mjere za rješavanje ovog složenog problema - naglasio je Sinno.

Britanski ambassador u BiH Metju Fild je potcrtao kako njihova institucija snažno podupire napore KS na rješavanju pitanja kvaliteta zraka i poboljšanju javnih usluga, uključujući javni prijevoz.


- Ponosni smo što podržavamo razvoj prve Strategije javnog prijevoza za Kanton Sarajevo i pomažemo u i rekonstrukciji i ulaganjima u Javni prijevoz (GRAS) - kazao je ambasador Field.

GCAP lokalni coordinator u Sarajevu pri EBRD-u Sanda Midžić Kurtagić pojasnila je kako Zeleni akcioni plan Kantona (The Green Cantonal Action Plan - GCAP) prepoznaje zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo kao jedan od njegovih ključnih problema i prioriteta.

S obzirom na to da se zagađenje zraka ne može u potpunosti riješiti izgradnjom novih cesta, Kanton Sarajevo mora u potpunosti promijeniti svoj pristup i odnos prema saobraćaju, posebno javnom i nemotorizovanom načinu prijevoza. Transport je ključno područje GCAP-a, sa značajnim brojem projekata koji bi trebalo da rezultiraju smanjenjem emisije.

Stručnjak za održivu mobilnost pri SEE Change Net Fondaciji i stručnjak u Centru za međunarodnu migraciju i razvoj u Njemačkoj (CIM) Anna Loffing prsijetila se da kad je SEE Change Net pitao građane i partnere o njihovoj viziji Sarajeva u 2030. godini, čisti zrak je naveden jednim od kljičnih pitanja za kvalitetu života u gradu. Jedan važan instrument za postizanje ove vizije je Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), koji se trenutno razvija u projektu koji provodi GIZ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.