NavMenu

Gasi se jedino faktoring društvo - Batagon nije osigurao potrebni kapital

Izvor: Indikator Petak, 20.09.2019. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: archerix/shutterstock.com)Ilustracija
Jedina faktoring kompanija u Bosni i Hercegovini Batagon factoring iz Sarajeva u postupku je gašenja, izvještava Indikator.ba.

Kompanija je počela da radi u februaru 2018. godine, ali se u samom početku susrela sa teškoćama, zbog čega duže vremena nakon dobijanja dozvole nije započela sa zaključivanjem faktoring ugovora.

Već u oktobru osnovni kapital Batagona pao je ispod zakonom propisanog iznosa zbog čega je donesena odluka o povećanju kapitala za 63.000 KM. No, problemi s kapitalom su nastavljeni pa je na dan 30. jula 2019. društvo prikazalo visinu kapitala u iznosu od 600.000 KM, što je ispod zakonski porpisane visine.

S obzirom na nemogućnost osiguranja izvora finansiranja, Skupština Društva je krajem juna 2019. donijela odluku o brisanju djelatnosti obavljanja faktoring poslova. Društvo je početkom jula 2019. podnijelo zahtjev Agenciji za bankarstvo FBiH za ukidanje odobrenja za obavljanje poslova faktoringa. U toku je rješavanje ovog zahtjeva.

Prema izvještajnim podacima sa 30. junom 2019. ukupna bilansna suma društva iznosila je 700.000 KM, pri čemu najveću stavku čine kratkoročna potraživanja po poslovima faktoringa u iznosu od 300.000 KM i novac i novčani ekvivalenti u iznosu od 300.000 KM.

Društvo je u prvom polugodištu 2019. iskazalo gubitak u iznosu od 200.000 KM.


Batagon factoring iz Sarajeva je u 100% vlasništvu švicarske kompanije i članica Batagon Grupacije, a na tržište BiH došla je sa ciljem da ponudi kompletnu paletu proizvoda faktoringa.

Gašenje faktoringa samo je još jedna potvrda o upitnosti kredibiliteta ovog investitora, koji je između ostalog, ušao u posao kupovine potraživanja Birča, vrijedan 43 mil KM, ali je Vlada RS s njim raskinula ugovor nakon neizvršenih obaveza.

Batagon se također pojavio i kao kupac hotela Bistrica na Jahorini za nešto manje od 6 mil KM. Prilikom kupovine kompanija je obećala da će rekonstrukciju hotela početi ovog ljeta, ali je ova obaveza prolongirana.

Nakon gašenja Batagona, poslove faktoringa i dalje će obavljati četiri banke, od kojih su tri članice međunarodnih bankarskih grupacija iz EU, a jedna je banka u pretežnom domaćem vlasništvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.