Izvor: eKapija | Petak, 20.09.2019.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naučno-tehnološki park i višenamenska laboratorijska lamela u Nišu do ljeta 2020.

Projektovani izgled NTP
Projektovani izgled NTP
Uz postojeći Startap centar, otvoren 2017. godine, Naučno-tehnološki park koji će biti završen na proljeće 2020. i višenamjensku laboratorijsku lamelu u sastavu Elektronskog fakulteta, u Nišu se stiču svi neophodni uslovi da, nekada grad elektronike, u pravom smislu riječi postane centar naprednih tehnologija u Srbiji.

- Izgradnjom NTP-a otvara se mogućnost formiranja privrednih društava, zasnovanih na inovacijama proizašlim iz naučnih istraživanja. Vještačka inteligencija, robotika, automatizacija i primjena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor su u kojem Niš planira da razvija svoj novi industrijski i privredni identitet - kažu za ekapiju iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Inače, izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela je, polaganjem kamena temeljca 23. novembra 2018. godine. Naučno-tehnološki park imaće pet etaža, ukupne površine 12.234 m2. Gotovo 6.000 m2 činiće poslovni prostori, namijenjeni izdavanju.

Vrijednost projekta je 1.200.000.000 dinara (oko 10,2 mil EUR), od čega 33.515.000 dinara predstavlja učešće Grada Niša. Ostatak sredstava obezbedila je Republika Srbija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Izgradnja Naučno-tehnološkog parka biće završena na proljeće naredne godine. To nam pruža i mogućnost da već tradicionalni 5. Forum naprednih tehnologija koji iz godine u godinu okuplja aktivne stejkholdere na polju naprednih tehnologija u oblasti privrede, nauke i obrazovanja, održimo u novom prostoru koji najbolje odslikava potencijale grada Niša u ovoj oblasti. Na taj način zaokružićemo i realizaciju ideje mapiranja Grada Niša kao centra naprednih tehnologija, a Forum, sa koga je i protekla inicijativa za formiranje Naučno-tehnološkog parka u našem gradu, dobiće priliku da raste i dalje se razvija - kažu iz KLERP-a.

Višenamjenska laboratorijska lamela koja se gradi od 6. juna ove godine, kada je položen kamen temeljac, uz Elektronski fakultet u Nišu, namijenjena je mladim istraživačima iz različitih oblasti i privrednicima.

Projektovani izgled višenamenske laboratorijske lamele
Projektovani izgled višenamenske laboratorijske lamele

- Cilj realizacije ovog projekta je da mladi naučnici ubuduće istražuju u svojoj zemlji i da rade u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom. Dogradnja Elektronskog fakulteta je od strateškog značaja ne samo za Elektronski fakultet, već i za Grad Niš, region i zemlju, a namijenjen je uspješnom radu istraživača i razvoju privrede - navode.

Inače, lamela se gradi po projektu iz 1975. godine. Projekat izgradnje vrijedan je 6,7 mil EUR. Rok za završetak radova je jun 2020.

- Grad Niš, posredstvom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, radi na pripremi tehničke dokumentacije za opremanje lamele, u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja. Inače, lamela će biti neto površine 6.367 m2 i imaće 7 etaža - rekli su iz KLERP-a.

Ivana Milovanović

Fotogalerija
Naučno-tehnološki park Niš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.