Izvor: Tanjug | Petak, 20.09.2019.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija MK Fintel Wind otvara treći vjetropark u Srbiji

Ilustracija
Srbija raspolaže veoma značajnim potencijalom energije iz obnovljivih izvora, što predstavlja odličnu osnovu za energetsku stabilnost u budućnosti, smatra Tiziano Giovannetti (Ticijano Đovaneti), izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind.

- Godišnja vrijednost svih obnovljivih izvora u Srbiji je oko 4,3 miliona tona ekvivalentne nafte, što je 50.000 GWh na godišnjem nivou - kaže Đovaneti u razgovoru za Tanjug.

Ističe da od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja električne energije pomoću snage vetra poslednjih godina u Evropi bilježi najbrži rast, i dodaje da u tom pogledu Srbija raspolaže natprosječnim resursima u odnosu na zemlje kontinentalne Evrope.

- Ukupna raspoloživa godišnja količina energije vjetra za cijelu teritoriju Srbije je procijenjena na 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije - navodi Đovaneti i precizira da se maksimalne vrijednosti javljaju u regionu košave i nekim planinskim lokalitetima, kao i da postoji još skrivenih oaza vjetrova u Srbiji.

Sa ponosom dodaje da je MK Fintel Wind, zajedno sa kompaijom Fintel Energija, sa više od jedne decenije prisustva i poslovanja, pionir u proizvodnji električne energije na Balkanu.

Izgradnjom prvog vjetroparka u Srbiji 2015. godine u Kuli, u čiju je izgradnju uloženo 15 mil EUR, MK Fintel Wind je, prema njegovim riječima, dao značajan doprinos uvećanju udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje.

- Osim činjenice da smo sa ukupnom instalisanom snagom od 27 miliona kilovat sati, omogućili zelenu struju za 8.000 domaćinstava u Srbiji, vjetropark Kula će ostati zabilježen kao postrojenje sa kojim su započele značajne promjene kada je u pitanju sektor energetike za cijelu Srbiju, ali i mijenjanje svijesti lokalne zajednice kada su u pitanju obnovljivi izvori energije - naglašava Đovaneti.

Sagovornik Tanjuga podsjeća da je nepunih godinu dana kasnije, u Zagajici, pored Vršca, pušten u rad prvi vjetropark u Južnom Banatu - La Pikolina, i da je ukupna investicija u to postrojenje bila veća od 10 mil EUR.

- Danas, zahvaljujući ovom parku, više od 5.500 domaćinstava dobija energiju koja je potpuno čista i koja ne zagađuje okolinu - kaže Đovaneti.

Izvršni direktor MK Fintel Wind-a ističe da kompanija neće stati na tome, te da daljom realizacijom zacrtanih planova želi da pomogne Srbiji u ostvarenju cilja od 27% udjela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

- Najavljeno puštanje u rad našeg najvećeg vetroparka - Košava - odigraće se 24. septembra, a nakon toga dolazi i druga faza ovog projekta, kao i otvaranje naših novih vjetropostrojenja - kaže Đovaneti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.