Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.09.2019.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Austrija razvija priručnik za gradove o korištenju električnih skutera

Ilustracija
Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Austrijski savez gradova i AustriaTech sastavili su priručnik kao pomoć gradovima i opštinama pri uvođenju električnih skutera.

Zbog rapidnog rasta tržišta e-skutera gradovi i općine nalaze se pred novim mogućnostima, no i novim izazovima. Stoga je bitno da korisnici e-skutera, pored poznavanja pravnih i strukovnih okvirnih uslova, budu u stanju i ispravno upotrijebiti ovaj novi oblik mobilnosti, prenosi Energis.ba.

Osmišljeni priručnik bi trebao doprinijeti podsticanju inovacija u urbanoj mobilnosti, a ujedno i postizanju ciljeva na području saobraćajne politike. Sistem javnih e-skutera su lokalni oblik mikromobilnosti bez emisija koji na kvalitetan način nadopunjuje postojeći javni prevoz. Dodatni potencijal koji nudi sistem javnih e-skutera predstavlja i to što gradovi putem informacija mogu učiti o ponašanju korisnika, na koji način izgraditi saobraćajnu mrežu ili optimirati njeno korištenje, odnosno adaptirati postojeću ponudu javnog prevoza.

Električni skuteri izjednačeni su sa biciklima u junu 2019. i to 31. Izmjenom Propisa o cestovnom prometu

- Gradovi su stekli iskustva tokom perioda sistema javnih bicikala te sada žele i jednak sistem električnih skutera aktivno integrisati u svoju postojeću ponudu mikromobilnosti. Očekujemo da u bližoj budućnosti i preduzeća javnog prevoza jače sarađuju sa ponuđačima električnih skutera, budući da ovdje postoji snažan potencijal za saradnju - pojašnjava Martin Ruep, predsjedavajuci Odbora za promet Austrijskog saveza gradova.

Sljedeći korak je utjecati na svijest korisnika i to testnim fazama uvođenja e-skutera koje su vremenski i prostorno ograničene, čime bi se skratili ciklusi edukacije i za gradove. Detaljna informacijska ponuda može značajno doprinijeti povećanju svjesnosti rizika i redukovanju rizičnog ponašanja. Priručnik sadrži prije svega najbolje praktične primjere iz Evrope kao i primjere i okvirne ugovore te Sporazume o akreditaciji između gradova i ponuđača ovog sistema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.