Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.09.2019.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Biciklistička trka "Giro di Sarajevo" 22. septembra

Ilustracija (Foto: Pavel1964/shutterstock.com)
Početak septembra ove godine u Sarajevu je protekao bez autentičnog i tradicionalnog okupljanja biciklista. Ali, na svu sreću, glavni grad BiH nije ostao bez novog izdanja već poznate vožnje pod nazivom "Giro di Sarajevo" – ona je samo dobila novi datum održavanja.

– Planirajući ovogodišnji događaj uvijek smo imali u vidu 1. septembar kao datum održavanja 12. izdanja Giro di Sarajevo, ali ubrzo smo shvatili da nam taj datum ne odgovara jer nismo imali dovoljno vremena da sve pripremimo kako bi izgledalo onako kako smo željeli. Nekad u međuvremenu smo prosustvovali radionici koju je organizirao Centar za životnu sredinu iz Banje Luke a koja je bila vezana sa Evropsku sedmicu mobilnosti i tu smo uvidjeli da bi savršen datum bio 22. septembar – kraj te sedmice mobilnosti i svjetski Dan bez automobila", objašnjava Nisad Selimović, predsjednik "Giro di Sarajevo".

Odabrani datum se poklopio i s ostalim masovnim dešavanjima kojim tokom devetog mjeseca Sarajevo obiluje, a organizatori se samo nadaju da će vrijeme poslužiti sve učesnike, prenosi portal visitsarajevo.ba.

– To je nešto na što ne možemo uticati, ali možemo se nadati da ne bude padavina. Sve ostalo ćemo lako riješiti – dodaje Selimović.

I ovogodišnji Giro donosi ustaljenu rutu od Dobrinje, kroz centar grada do Vijećnice i nazad do Vilsonovog šetališta, a i ove godine donosi fokus na probleme s kojima se biciklisti suočavaju pri putovanju od mjesta stanovanja do škole ili posla, tzv. Commutinga.

Poruke koje bi trebale donijeti kakav-takav boljitak biciklistima Sarajeva bit će poslane i s pozornice na Vilsonovom šetalištu u nedjelju, 22. septembra. Start vožnje je u 14 sati, a od 12 sati će se vršiti registracija na licu mjesta, u dvorištu osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji.

I ove godine osigurano je osvježenje za učesnike na startu kao i na cilju, te tri vrijedna bicikla i pet kaciga za one najsretnije.

Važno je spomenuti i to da je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu od 16. do 22. septembra zabranjeno saobraćanje motornih vozila. Ministarstvo saobraćaja izdalo je rješenje na osnovu zahtjeva NTSI Instituta povodom Evropske sedmice mobilnosti s fokusom na sigurno pješačenje i vožnje bicikla pod sloganom "Krećimo se zajedno".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.