Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.09.2019.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tuzlanski ortopedi pomjeraju granice - UKC uskoro referentni centar za operacije skolioze kičme

Ilustracija (Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Tim od oko 15 ljudi iz UKC-a Tuzla, medicinskih tehničara, ortopeda, neuloroga, anesteziologa hirurga pod vodstvom dr Neila Davidsona i dr Michaela Owena iz Engleske, u prethodna tri dana uradili su četiri komplikovane operacije skolioze odnosno iskrivljenja kičme.

Pacijenti su bila djeca od 12 do 17 godina starosti, a višesatni operativni zahvati su uspješno okončani, te su pacijenti u postoperativnoj fazi. Ovo je veliki iskorak za Kliniku za ortopediju i kompletan tim stručnjaka UKC-a koji su tokom operativnih zahvata imali na raspolaganju neuromonitoring koji prati stanje pacijenta tokom zahvata i smanjuje mogućnost nastanka oštećenja kičmene moždine, javlja RTV Slon.

- Mislimo da sa ovim činimo sve ono najbolje što možemo da uradimo da bi naš tim koji se bavi oepracijama i liječenjem deformiteta kičme postao referentni centar u BiH, a mogu slobodno reći pa čak i na regionalnom nivou - kazao je mr.med.sci Aleksandar Vujadinović, šef Odjeljenja za oboljenje kičme u Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla.

Urađeni operativni zahvati uvertira su u ono što bi trebalo uslijediti, a to je da UKC Tuzla postane referentni centar koji bi ovu vrstu usluga mogao pružiti ne samo pacijentima iz BiH, nego i iz regiona.

Ukoliko sve bude išlo po planu, već u narednoj godini UKC Tuzla, kao vodeća zdravstvena ustanova u BiH postala bi referentni centar za operacije skolioze kičme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.