Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 19.09.2019.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odbijena žalba Strabaga na izbor Avaxa za graditelja južnog dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu

Budući izgled Pelješkog mosta (Foto: peljeski-most.hr)
Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave Republike Hrvatske (DKOMRH) objavila je u srijedu, 18. septembra, da je kao neosnovanu odbila žalbu austrijskog Strabaga na odabir grčkog Avaxa za izvođača radova na izgradnji gradnji južnog dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Riječ je o izgradnji stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže-Prapratno i Prapratno-Doli. Za izgradnju te dionice Hrvatske su ceste zaprimile dvije ponude – Avaxa i Strabaga, a krajem jula su odlučile da tu poddionicu gradi Avax, koji je dao ponudu od 511,5 miliona kuna (oko 73 mil EUR). Ponuda Stabaga iznosila je 569,3 miliona kuna (oko 81 mil EUR).

Strabag je žalbu na tu odluku podnio 6. avgusta, a Državna komisija juče je objavila da je tu žalbu odbila kao neosnovanu, a odbila je toj tvrtki i zahtjev za naknadom troškova žalbenog postupka, u iznosu od 100.000 kuna.

Na temelju rezultata cjelokupnog dokaznog postupka i primjenom relevantnog pravnog okvira utvrđeno je da naručitelj "nije imao osnove isključiti odabranog ponuditelja iz postupka javne nabave, a da je odabrana ponuda prema kriteriju za odabir ponude i bez sporne potvrde ekonomski najpovoljnija. Stoga, u konkretnom slučaju, eventualna neistinitost sporne potvrde nije od uticaja na zakonitost odluke o odabiru", zaključuju iz Državne komisije u obrazloženju rješenja.

Strabag je u svojoj žalbi osporavao zakonitost postupanja naručitelja (Hrvatskih cesta) kod pregleda i ocjene odabrane ponude. Strabag se na rješenje Državne komisije ne može žaliti, ali može pokrenuti upravni sud pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.

Inače, Hrvatske su ceste krajem jula, uz odabir Avaxa za izgradnju poddionice Sparagovići (Zaradeže) – Prapratno i Prapratno – Doli, objavile da su za gradnju dionice Duboka – Sparagovići (Zaradeže) odabrale Strabag, koji je ponudio cijenu od 478,3 miliona kuna. Na tu je odluku žalbu podnio Avax, a Državna komisija u tom slučaju još nije donijela rješenje.

Javni poziv za izgradnju poddionice Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli, koji čini južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu i dužine je 18 kilometara, te Duboka – Sparagovići, dugačku 12 kilometara, bili su otvoreni još lani, no žalbe učesnika javne nabavke na odluke o izboru izvođača onemogućuju početak njihove izgradnje.

Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. januar 2022. godine.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), što je oko 297 mil EUR, potpisan je 23. aprila prošle godine između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85% prihvatljivih troškova finansira se iz EU sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.

Kako gradnja Pelješkog mosta napreduje prema planovima, sve se češće upozorava da bi zbog žalbi kod izbora izvođača radova na pristupnim cestama na kraju most mogao biti gotov prije pristupnih cesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.