Izvor: Capital | Srijeda, 18.09.2019.| 15:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatske banke izgubile spor sa dužnicima u švajcarcima

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodila udruženja Franak i Potrošač.

Nakon te odluke dužnici u švajcarcima povraćaj preplaćenih sredstava mogu da traže u pojedinačnim sudskim postupcima, prenosi Index..

– Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tužene strane u predmetu tužitelja "Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača" protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača – navodi se u presudi.

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određenim navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i štetne ugovorne odredbe i ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Drugostepena presuda je sudskim rješenjem djelimično ukinuta, bez vraćanja na ponovni postupak, u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu sa opisanim postupanjem, jer je za to već donijeta pravosnažna presuda.

Fizička i pravna lica mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za odluke donesene u predmetu tužitelja "Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača" protiv osam domaćih banaka, saopštio je Vrhovni sud Hrvatske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.