Izvor: eKapija | Srijeda, 18.09.2019.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beču otvorena prva urbanistička laboratorija sa vještačkom inteligencijom

Beč
Beč
U Beču je otvoren prvi City Intelligence Lab, laboratorija s vještačkom inteligencijom koja nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

Kako se razvijaju vrućine, saobraćaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slična pitanja iz polja urbanizma i prostornog uređenja Beč nudi brze odgovore uz pomoć vještačke inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u City Intelligence Lab.

Laboratorija posjeduje vještačku inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvio ju je Austrijski tehnološki institut (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snažno podsjeća na video igricu SimCity, putem koje su generacije igrača ostvarivale svoje urbanističke vizije.

City Intelligence Lab omogućava podizanje cijelih naselja u minuti, vještačka inteligencija istovremeno obračuna sve moguće posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraćaju. Drugim pokretom prsta možete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvršiti preraspodjelu poslovnih objekata i izračunati kako bi se to odrazilo na tržište nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budućnosti će biti primjenjiv i na drugim gradovima, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo, Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.