Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investitorima je potrebno ukazati na mogućnosti poslovnih prilika u BiH

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC iz Sarajeva, na uzorku od 33.097 kompanija koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama.

Od ovog broja njih 797 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH, po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

Primjetno je da se izvoz iz godine u godinu povećava, kao i ukupan prihod rangiranih kompanija koji je ove godine premašio 32 mlrd KM. Nije zanemariva ni ukupna dobit svih rangiranih koja je u prošloj godini iznosila 1,7 mlrd KM. Ove godine na rang-listama su se našle 332 kompanije koje nisu bile rangirane prošle godine, a čak 160 onih koje su se našle prvi put na listama 100 najvećih u BiH - saopćeno je na konferenciji za medije kojom su Poslovne novine, Spoljnotrgovinska komora BiH, LRC BIS, Addiko Bank i EuroExpress brza pošta najavili 32. gala svečanost "100 najvećih", prvu regionalnog karaktera, koja će biti održana 18. septembra u sarajevskom hotelu Hills.

- U ovom specijalnom izdanju Poslovnih novina objavljujemo 250 najvećih kompanija po prihodu iz pet zemalja regiona. Ali analizu smo uradili za Top 600 kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Došli smo do podatka da su one oprihodovale 110 mlrd EUR, te da u regiji samo 13 kompanija ima prihode preko milijardu eura. Važan sadržaj ovogodišnje publikacije je i analiza poslovanja kompanija u čijim upravljačkim strukturama su žene. Od ukupnog broja rangiranih firmi, njih 17% vode žene. Rangirane kompanije u 100 najvećih u BiH kojima upravljaju žene u prošloj godini inkasirale su 292 miliona dobiti ili 43% više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 mil KM izvoza, što je povećanje za 3% u odnosu na godinu prije - istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH, te dodala da će ove godine prvi put biti objavljeni podaci vodećih deset kompanija prema konsolidovanim izvještajima, koje su ostvarile više od 7 mlrd KM ukupnog prihoda.

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH tom prilikom je rekao da je veliko zadovoljstvo kada i uprkos nezahvalnoj političkoj situaciji svjedočimo uspješnom poslovanju bosanskohercegovačkih kompanija.

- Podatak da su od 12,2 mlrd KM izvoza koliko je ostvarila cijela privreda BiH u prošloj godini, više od 6,8 mlrd KM izvezle kompanije koje su rangirane na listama 100 najvećih u BiH dovoljan je pokazatelj značaja ovih kompanija za unapređenje ekonomije BiH. Također, uspješno poslovanje nagrađenih kompanija treba podstaći donosioce odluka na svim nivoima vlasti da nastave sa reformama u cilju rasterećenja privrede kako bi kroz bolji poslovni ambijent omogućili brži rast i razvoj ekonomije BiH - navodi Egrlić.

Iako brojke djeluju impozantno, generalno smo malo tržište u odnosu na ona velika svjetska i zato je stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta koje će moći konkurisati onim velikim i razvijenim veoma važno – naglasio je to Emil Kučković, izvršni direktor LRC-a.

- Brojevi govore da potencijala imamo, samo ga treba iskoristiti. Treba naglasiti da će se ove godine, prvi put, dodijeliti priznanja i za najbolje kompanije u regiji, u kategoriji "Regionalni lideri". Naime, projekt "100 najvećih" od prije dvije godine dobio je regionalni karakter izlaskom na tržište izvan BiH, a sada će se pored Crne Gore, dodjela nagrada najuspješnijim kompanijama održavati i u Srbiji - kazao je Kučković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.