Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Privredna komora RS dostavila Vladi radni materijal prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022

Ilustracija (Foto: TRAIMAK/shutterstock.com)
Privredna komora Republike Srpske dostavila je Vladi Republike Srpske radni materijal prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine, saopšteno je iz Komore.

U cilju zaustavljanja negativnih trendova u poslovanju, te stvaranju uslova za privredni rast i razvoj Privredna komora Republike Srpske smatra da je neophodno realizovati mjere, koje se odnose na jačanje konkurentnosti privrede Republike Srpske, stavljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cjelini, reformu i modernizaciju javne uprave, kao i intenziviranje socijalnog dijaloga svih partnera.

Poslovanje privrednih subjekata u Republici Srpskoj tokom 2019. godine karakterišu otežani uslovi poslovanja i smanjena privredna aktivnost, budući da su u našoj privredi već od kraja 2018. godine, pa tokom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi.

Naime, prema posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj, u periodu januar-juli 2019. godine, smanjena je za 13,7%, u odnosu na uporedni period 2018. godine. Zaposlenost u industriji je na istom nivou, a zabilježen je i negativan trend spoljnotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inostranstva, došlo do smanjenja ukupnog obima razmjene za oko šest odsto. Izvoz tokom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za period od sedam mjeseci iznosio 1%, dok je najveći pad zabilježen u prva dva mjeseca i bio je blizu 4%. Takođe, i domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u periodu januar-juli 2019. godine manji za 9,3%.

Na drugoj strani evidentan je rast prosječnih plata poslije oporezivanja (neto plata), koja je u periodu januar-juli 2019. godine iznosila 899 КM i u odnosu na prosječnu neto platu u uporednom periodu 2018. godine realno je veća za 6%. Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo sa činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila.

Aktuelni trendovi poslovanja u Republici Srpskoj posljedica su niske konkurentnosti naše privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. U narednom periodu ovi trendovi se moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa povećanim učešćem industrije u BDP-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.