NavMenu

Veća brizna i domet - Novi standard Wi-Fi 6 službeno među nama

Izvor: Indikator Utorak, 17.09.2019. 11:18
Komentari
Podeli
(Foto: Vanatchanan/shutterstock.com)
Novi standard za bežični pristup internetu Wi-Fi 6 postao je dostupan, a osim što donosi veću brzinu i domet, on će preurediti i način na koji ruteri upravljaju sve većim brojem internetskih uređaja u našim kućama.

Wi-Fi 6 ponudiće brzine koje su otprilike 30% brže od Wi-Fi 5, s teoretskim maksimalnim brzinama prenosa oko 10 Gbps.

Wi-Fi 6 nije novo sredstvo za povezivanje s Internetom poput vlakana, ali je to poboljšani standard koji kompatibilni uređaji, posebno ruteri, mogu iskoristiti za učinkovitiji prijenos Wi-Fi signala.

Za početak Wi-Fi 6 ruteri moći će spakovati više informacija u svaki signal koji pošalju, što znači da će moći brže i učinkovitije komunicirati s uređajima.

Wi-Fi 6 donosi poboljšanja u sigurnosnom polju jer će ubrzati implementaciju WPA3. Korisnici će osjetiti brže veze, posebno kada se povezuju sa zagušenijim mrežama.

Standard je razvijen s razmišljanjem o dolasku Interneta stvari. Ključna funkcionalnost Wi-Fi 6 je OFDMA (ortogonalna frekvencija s višestrukim pristupom), što pametno dijeljenje mreže čini učinkovitijim i smanjuje kašnjenja.

Poboljšano je i ciljno vrijeme buđenja (TWT), što znači da se slažete s povezanim uređajima koliko često će se oni buditi i primati i slati podatke, što će poboljšati autonomiju uređaja sa pogonom na baterije.


Standard koji se službeno naziva 802.11ax se pojavljuje već neko vrijeme - na primjer, Netgear je u aprilu ponudio četiri takva rutera - ali od sada proizvođači mogu na svojim kutijama imati i oznaku "Wi-Fi certificirano".

iPhone 11 i iPhone 11 Pro/Max biće među prvima koji će dobiti novi standard, a prvi certificirani pametni telefon biće Galaxy Note 10. Od sada se očekuje da će broj takvih uređaja značajno rasti.

Wi-Fi 6 razvio je Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), najveće svjetsko udruženje tehničkih stručnjaka. Uz mnoštvo drugih funkcija (čija je misija bila "unapređenje tehnologije za dobrobit čovječanstva"), IEEE je u osnovi čuvar Wi-Fi-ja, s odborom koji je odgovoran za razvoj i uspostavljanje industrijskih standarda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.