Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 10:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu osnivanje republičke jedinice za hitne intervencije na vodama sa sjedištem u Bijeljini

Ilustracija (Foto: Fotosr52/shutterstock.com)
Osnivanje republičke jedinice za hitne intervencije na vodi, čije sjedište bi bilo u Bijeljini, kao i zajedničko kandidovanje projekta izgradnje alternativnog puta prema Savskom nasipu koji bi gradile Oružane snage BiH, bile su neke od glavnih tema sastanka predstavnika Grada Bijeljina i Republičke uprave civilne zaštite.

Novi vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović ocijenio je da republička Civilna zaštita ima potrebu da oformi jedinicu za hitne intervencije na vodi koja će biti stacionirana u Bijeljini, jer je zbog blizine Save i Drine opasnost od poplava u ovoj regiji najveća, saopšteno je na sajtu Grada Bijeljina.

- Jedinica će u slučaju nepogoda prva reagovati i procjenjivati gdje i koga treba angažovati. U planu je da bude partner sličnim jedinicama u Srbiji i Hrvatskoj, a za početak činiće je najmanje 12 ljudi sa dva čamca - najavio je Novitović.

On je istakao da bijeljinska Civilna zaštita svojim primjerom i iskustvom prednjači u ovoj oblasti.

Radi brže i efikasnije odbrane od poplava razgovarano je o izgradnji alternativnog puta prema Savskom nasipu.

- Da bi intervenisali na Savkom nasipu neophodan je alternativni put koji će biti prohodan 24 časa dnevno. Zbog toga ćemo, zajedno sa Gradskom upravom, kandidovati projekat kod Oružanih snaga BiH, koje u Bijeljini imaju inženjersku jedinicu, da se angažuju na izgradnji i uređenju puta uz Savski nasip. Takav primjer pozitivne prakse imamo u Foči - dodao je Novitović.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da će specijalizovana jedinica za hitne intervencije i zaštitu od vode i na vodi doprinijeti da pripadnici lokalne Civilne zaštite na najbolji način reaguju u slučaju nepogoda.

- Bijeljina je često u riziku zbog potencijalne opasnosti od rijeka Save i Drine, ali uvijek prijeti opasnost i od rječica kao što su Janja, Gnjica, Lukavac. Uz obavezno čišćenje korita rijeka i kanala, spremnost pripadnika civilne zaštite je osnovni preduslov da se adekvatno reaguje u slučaju poplava kako bi se potpuno izbjegli prije svega ljudski gubici, ali i materijala šteta. Ove godine Gradska uprava je kupila dva nova čamca i dva motora koja će koristiti pripadnici gradske Civilne zaštite. Sprovodimo i redovne obuke, jer kao Grad u blizini dvije rijeke imamo problema ne samo sa prirodnim nepogodama, već i sa opasnostima koje rijeke nose po kupače i druge ljude koji borave na njihovim obalama i vodi - naglasio je Mićić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.