Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela implementacija NeurNet projekta u UKC Tuzla - Slijedi saradnja sa Hrvatskom i Crnom Gorom u liječenju neuroloških pacijenata

Ilustracija
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC) u okviru NeurNet projekta isporučena je neurološka radna stanica neophodna za umrežavanje u jedinstveni sistem sa bolnicama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Projekat NeurNet "Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti" je prekogranični projekat sufinansiran od strane Evropske unije u okviru IPA projekta u kojem učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, istaknuto je na sajtu UKC.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvenih usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti putem uspostavljanja mrežnih referentnih centara i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama. Na taj način, bolnice iz Federacije BiH i Crne Gore bit će povezane sa referentnim centrima u Zagrebu i Rijeci putem EEG uređaja sa softverom za analizu što će omogućiti audiovizualnu komunikaciju, razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje, konsultacije i druge medicinske usluge.

Na ovaj način će se povećati kvaliteta i dostupnost usluga kroz lakši pristup pacijenata iz FBiH najnovijim metodama liječenja farmakorezistentne epilepsije po preporukama stručnjaka iz ovih referentnih centara. Istovremeno, biće smanjen nepotreban prevoz, stres i zdravstveni rizici za pacijente.

Konačno uspostavljanje NeurNet mreže, odnosno uvezivanje sa referentnim centrima očekuje se najdalje do kraja 2019. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.