Izvor: eKapija | Srijeda, 18.09.2019.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uređenje Parka šume Slatina koštaće 3,09 mil KM - Predviđene zone odmora i sportski sadržaji (FOTO)

Na prezentaciji idejnog projekta uređenja Parka šume Slatina kod Laktaša, koja je održana protekle sedmice, rečeno je da bi vrijednost te investicije iznosila 3,09 mil KM, a koju bi finansirao Zavod za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović iz svog budžeta.

Idejni projekat kao i njegovu razradu za izvođenje uradili su profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - prof. dr Milan Medarević, vođa projekta i doc. dr Jelena Beloica, projektant.

Kako su u zavodu istakli za eKapiju generalni koncept uređenja i organizacije prostora Park-šume Slatina je zasnovan na očuvanju prirodnih vrijednosti, zatim na uvođenju sadržaja u funkciji odmora, sporta i rekreacije, i to u obimu kojim se neće narušiti sve postojeće vrijednosti ovog kompleksa.

- Tako će se kreirati dvije osnovne funkcionalne zone: zona mirnog odmora i šetnje i zona intenzivnih aktivnosti. Zona mirnog odmora i šetnje obuhvata 80% prostora Parka šume Slatina, a ujedno je i njegov najočuvaniji dio - navodi se u tekstu idejnog projekta.

Zone intenzivnih aktivnosti će biti podijeljene na pet funkcionalnih cjelina. U okviru ovog rješenja i u svrhu fizikalne terapije na otvorenom, staze i centralni plato će biti uređeni prema standardima za ovu namjenu.

Zona sporta i rekreacije će sadržati pješačke i trim staze kao i formiranje teretana na otvorenom.

Idejnim projektom, u okviru zone, predviđeni su fudbalski teren sa travnom podlogom, košarkaški teren sa kombinovanim terenom za odbojku sa specijalnim podlogama, stolovi za stoni tenis, površine za fitnes na otvorenom sa spravama koje istovremeno mogu služiti za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju od određenih povreda, površine za igru djece, površine za miran odmor i rekreaciju (predviđeno je postavljanje kompleta šah stolova sa klupama), tribine, staze za šetnju, teniski teren i restoran.

Podsjećamo, Zavod za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović Odlukom Vlade RS određen je za upravljača zaštićenog područja Park šume Slatina od 11. avgusta 2016. godine na površini od 35,73 hektara. Park šuma Slatina je u vlasništvu Vlade RS.

T.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.