Izvor: Agroklub | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Internet stvari pomaže pčelarima da sačuvaju pčelinja društva

Ilustracija (Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Kompanija ApisProtect iz Irske bavi se inovativnim pristupom sakupljanja, obradom, analizom podataka i pružanjem usluga za otklanjanje problema u pčelarstvu.

Fiona Edvards Marfi (Fiona Edwards Murphy) je vlasnica i suosnivač kompanija. Njen zadatak je zaštita postojećih pčelinjih društava, kao i vraćanje broja onih koji su nestali u proteklim godinama.

Ekonomski gledano, pčele donose više od 174 mlrd USD globalnoj privredi. Preko 30% hrane koja se koristi zavisna je od oprašivača, najviše od pčelinjih zajednica.

Kompanija ApisProtect razvila je rješenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao. Osiguravaju primenjivo rješenje bilo gdje na planeti, pružajući neprestano praćenje i sakupljanje podataka u i izvan košnica 24 sata, sedam dana u nedelji.

Zajedno sa Inmarsat (svjetski lider u globalnoj mobilnoj satelitskoj tehnologiji) ApisProtect rešava problem udaljenijih i nedostupnih mjesta.

Danas, kompanija ApisProtect sakuplja podatke sa više od oko 200 mesta širom sveta. Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora, te se u sekundi šalju u glavnu kancelariju kompanije u Korku u Irskoj. Korišćenjem tehnologije Internet stvari, pčelaru se pruža usluga praćenja svih promena u zajednici kao i otklanjanje problema ako se pojave.

ApisProtect radi na učenju računara koji će pomoću vještačke inteligencije moći da ukaže, odnosno otkloni pretnje pčelama pre nego što se dogode. Ova tehnologija pruža zaštitu pčela kao i stabilnost proizvodnje hrane za čovečanstvo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.