Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poljoprivredni izvoznici mogu vršiti kontrolu kvaliteta hrane i u BiH - Akreditovana laboratorija ispituje i do 270 vrsta pesticida

Ilustracija
Ilustracija (Foto: DenisNata/shutterstock.com)
Federalni zavod za poljoprivredu (FZZP) Sarajevo uspješno je proširio svoje kapacitete i dodatno akreditirao značajan broj metoda ispitivanja kontrole kvaliteta uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda usklađenih s najvišim standardima Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

FZZP Sarajevo je postao akreditirana laboratorija u BiH s vrlo specifičnim i složenim akreditiranim metodama za kontrolu uzoraka hrane i poljoprivrednih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, te sada poljoprivredni izvoznici imaju mogućnost da vrše kontrolu kvaliteta svojih proizvoda i u BiH, što ranije nije bio slučaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Esad Brković, pomoćnik direktora za laboratoriju izjavio je tim povodom da je FZZP u posljednjih deset godina uspio akreditovati 44 metode, vrlo specifične u pojedinim oblastima. Kako bi ostvarili taj cilj morali su prostorno osbosobiti laboratoriju i stvoriti uslove za rad, zatim tehnički opremiti laboratoriju te je kadrovski ojačati.

- Uspješno smo dostigli sva tri cilja i danas se laboratorija prostire na nekih 1.400 metara kvadratnih sa savremenom opremom i stručnim kadrom. Ispunjavanjem pomenuta tri preduslova postigli smo pomenuti kvalitet u izradi iprovedbi analiza koje su akreditovane od strane BATA-e, nacionalnog tijela za akreditaciju. Ovim certifikatom, naša laboratorija je potvrđena kao akreditovana laboratorija koja može odgovoriti zahtjevima kontrole i kvaliteta - kazao je na Brković na konferenciji za medije.

Dodao je da je laboratorija FZZP-a od početka godina izvršila oko 60.000 analiza, što smatraju nedovoljnim s obzirom na njen kapacitet. Tvrdi da je laboratorija postala odskočna daska za izvoz određenih namirnica prema Turskoj, arapskim zemljama ali i zemljama EU.

- Naša laboratorija je na neki način postala odskočna daska za izvoz maline, borovnice prema Turskoj, a meda prema arapskim zemljama. Nema razloga da te provjerene, akreditovane metode sutra ne zadovolje i Evropsku uniju. Imamo i takvih slučajeva da naša roba ide za EU - poručio je Brković.

Harun Kurtagić, tehnički rukovodilac Odsjeka za kontrolu životnih namirnica, izjavio je da je FZZP akreditovao možda i najteže metode u državi te da se mogu pohvaliti da su jedna od vodećih laboratorija u državi u području kontrole ostataka pesticida, prenosi Faktor.ba.

- To su možda i najveće opasnosti u hrani, prvenstveno u voću i povrću. Mi smo akreditovali te metode i možemo raditi 270 pesticida u voću i povrću. Čak 80% naših uzoraka odnosi se na voće i povrće, značajan je broj uzoraka svježeg sirovog mesa kao i broj uzoraka meda. Uglavnom su uzorci domaće proizvodnje. Mali je broj uzoraka iz uvoza i mali je broj službenih uzoraka. Uzorci koji se dostavljaju su od proizvođača, onih koji izvoze svoje robe na inostrana tržašta i prinuđeni su da izvrše kontrolu opasnosti u hrani. To su ostaci pesticida, ostaci teških metala i mikrobiološke opasnosti - kazao je Kurtagić.

Na pitanje kakav je kvalitet hrane koja se konzumira u BiH iz FFZP-a su naveli da je prema analizama koje oni dobijaju hrana domaće proizvodnje uglavnom sigurna, ali da nemaju uvid u hranu koja se uvozi.

- I mi se pitamo šta je sa hranom iz uvoza i kako se ona kontroliše, s obzirom na to da smo državni laboratorij i želimo kao napredna laboratorija da imamo veći broj uzoraka iz uvoza. Takvih uzoraka gotovo da nema ili je njihov procenat ispod 1%. Na to pitanje odgovor mogu dati inspekcijske službe - poručio je Kurtagić.

Esad Brković je na to dodao da je Agencija za sigurnost hrane BiH jedino tijelo koje može dati adekvatan odgovor na ovo pitanje.

- Uvozna roba dolazi u kamionima, granični inspetkor uzorkuje kamion od 20 tona. Taj službeni uzorak dolazi ovdje. S tim uzorkom završava se kontrola tog kamiona a ne preuzima sistem koji ne funkcioniše nažalost, a koji bi trebao da funkcioniše, kontrolu te iste pošiljke od skladišta, preko tezge do domaćinstva. Na svim nivoima vlasti postoje inspekcije koje su spremne i koje mogu dostaviti službeni uzorak. Za nas je inspekcijski uzorak službeni uzorak. Tek se tada može donijeti zaključak kakva je hrana - poručio je Brković.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.