Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U farmu Romanija do sada uloženo više od milion maraka - Uskoro gradnja silosa za skladištenje hrane

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com )
Za renoviranje farme Romanija u Podromaniji kod Sokoca do sada je uloženo više od milion maraka, nabavljeno 60 krava, a na proljeće će još toliko steonih junica, rekao je Srni direktor ove poslovne jedinice banjalučke TC Zona Nikola Planinčić.

On je naglasio da je za renoviranje tri objekta ukupno uloženo oko 800.000 КM, a za kupovinu 60 steonih junica 250.000 КM, prenosi sajt Opštine Sokolac.

- Od 60 visokosteonih junica, rase austrijski simentalac, nabavljenih ljetos, imamo već 30 novorođenih teladi i svaki dan ih je više. Ženska telad ćemo ostavljati za farmu kao buduća muzna grla, a muška će ići u tov, u jednom od objekata - naveo je direktor ove farme.

Planinčić je rekao da od 25 krava, trenutno za sarajevsku mljekaru Milkos dnevno predaju do 550 litara mlijeka, te da se svaki dan ta količina povećava.

On je istakao da je krajem avgusta završeno renoviranje trećeg objekta namijenjenog za 240 muznih grla, te da će naredne godine biti saniran i četvrti u krugu ove farme koji će koristiti za tov junadi.

Na farmi Romanija planirali su, kako kaže, praviti zaseban telećarnik u okviru koga će biti izgrađeno i porodilište za krave u jednom od postojećih objekata.

Planinčić je dodao da će za tridesetak dana početi izgradnja dva silosa za skladištenje hrane za grla na farmi.

On je istakao da sa Opštinom Sokolac uprava ima korektnu saradnju i da je farma Romanija dobila koncesiju od Republike Srpske na više od 450 hektara zemljišta na Glasinačkom polju i pod zakup oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta od ove opštine.

- Zasijali smo oko 100 hektara silažnog kukuruza, oko 200 hekatara djetelinsko-travnih smjesa, obezbijedili sjenažu i planirali suvo sijeno za ishranu, što je dovoljno za postojeći broj grla na farmi - naveo je Planinčić.

Prema njegovim riječima, na proljeće je planirana sjetva još oko 300 hektara djetelinsko-travnom smjesom.

Farma Romanija od 2014. djeluje kao Poslovna jedinica banjalučke firme TC zona, nakon što je ta banjalučka firma na licitaciji za 232.300 КM kupila Privredni kompleks ranije farme krava u Podromaniji s ciljem da oživi njen rad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.