Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru nagrađen u Beču (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Rad koji opisuje virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru, a koji je u ime Sarajevo Graphics Groupa prezentirala profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu dr Selma Rizvić, proglašen je najboljim radom na konferenciji "Visual Heritage - Graphics and Cultural Heritage", koja je održana u Beču.

Projekat osim same simulacije ima i edukativni dio u kojem se predstavljaju sami skokovi snimljeni u 360 stepeni na Starom mostu, kako bi korisnici mogli doživijeti i cijelu atmosferu koja ih prati.

Nagrada je izuzetan uspjeh za Sarajevo Graphics Group, jer je "Graphics and Cultural Heritage" najvažnija evropska konferencija vezana za upotrebu ICT tehnologija u prezentaciji kulturnog naslijeđa.

Profesorica Rizvić kaže kako je spoj kompjuterske grafike i kulturnog naslijeđa naišao na veliko interesovanje svjetske javnosti.

- To se jako dobro uklapa u naučnu oblast kompjuterske grafike kojom se ja bavim tako da sa studentima i svojim kolegama, asistentima istraživačima radim već dugo godina. Taj rad sa studentima nam je dao reference tako da su nas počeli zvati u evropske konzorcijume, kazala je Rizvić u video prilogu AMT Studija.

Od 2011. do 2015. godine bili su dio projekta koji se zvao transnacionalna mreža virtualnih muzeja. U realizaciji ovog projekta učestvovali su predstavnici 13 zemalja.

Nakon toga učestvovali su u sklopu Horizont programa u projektu koji se bavi istraživanjem i prezentacijom podvodnog kulturnog naslijeđa, potom virutalnoj prezentaciji olupina brodova koji su davno potonuli, a urađaena je i prezentacija talijanskog podvodnog grada blizu Napulja. Prezentacije se predstavljaju putem 3D modela, a za kreiranje priče učestvuju glumci, reditelji, muzičari, istoričari.

Sarajevo Graphics Group osnovan je 2004. godine od kada se bavi prezentacijom i popularizacijom kulturno-istorijskog naslijeđa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.