Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U sarajevskoj Aleji ambasadora počela izgradnja Parka mira

(Foto: starigrad.ba)
Popularno sarajevsko šetalište Aleja ambasadora uskoro će biti upotpunjeno novim sadržajem – Parkom mira. Radi se o kombinovanom parku koji je zajednički projekat Općine Stari Grad, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a čija gradnja je počela prošle sedmice.

Cijeli park biće izgrađen u skladu sa ambijentom u kojem se nalazi, a ponudiće građanima jedinstvenu oazu za odmor i opuštanje u neposrednoj blizini gradske jezgre.

Park se gradi na površini od oko 1.200 metara kvadratnih na Darivi, na mjestu na kojem se nalazilo devastirano dječije igralište. Sadržavaće mobilijar za djecu, uključujući i djecu sa invaliditetom, fitnes sprave za rekreaciju, te će biti obogaćen travom, sadnicama, ukrasnim grmljem, cvijećem, klupama za odmor. Park će predstavljati i prostor za kontemplaciju, odnosno odmor u prirodi. Općina Stari Grad, putem Službe za lokalni razvoj i mjesne zajednice, pribavila je svu tehničku dokumentaciju i neophodne saglasnosti za implementaciju projektnih aktivnosti.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da Općina Stari Grad posljednjih godina kontinuirano ulaže u Aleju ambasadora kako bi je napravila prepoznatljivim mjestom za odmor i relaksaciju građana.

- U proteklom periodu smo, u saradnji s nadležnim institucijama, u uložili oko 80.000 KM u Aleju amabasadora kako bi se zaustavila njena devastacija. Zamijenili smo kompletnu rasvjetu i postavili LED svjetiljke na stubove javne rasvjete. Postavili smo i videonadzor i zasigurno mogu reći, da je vandalizam na ovom lokalitetu u značajnoj mjeri smanjen u odnosu na ranije godine - izjavio je Hadžibajrić, dodavši kako će Općina nastaviti projekte u Aleji ambasadora. Pored ulaganja u infrastrukturu, Aleja se kontinuirano obnavlja i novim stablima kroz projekat sadnje lipa od strane akreditovanih ambasadora u BiH - istaknuto je na sajtu Općine Stari Grad.

Ovaj projekat, simboličnog naziva Park mira, rezultat je uspješne implementacije projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom. Projekat implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.