Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za projekat navodnjavanja u Odžaku dogovoreno 4 mil KM - Cilj stabilnija poljoprivredna proizvodnja

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kompanije Roading iz Gračanice potpisali su ugovor u okviru druge faze projekta "Razvoj sistema navodnjavanja u BiH" na području općine Odžak.

Direktor Ureda za implementaciju projekata u okviru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer podsjetio je da je prije tri mjeseca potpisan ugovor za rekonstrukciju postojeće kanalske mreže za odvodnju, a da ovaj ugovor odnosi se na radove navodnjavanja, saopšteno je iz Vlade Posavske županije.

- Sveukupna vrijednost investicije i navodnjavanja i odvodnje na području općine Odžak je negdje oko 5,5 mil KM, od čega je 1,5 miliona već osiguran i ugovoren za projekt odvodnje, a danas potpisujemo ugovor vrijedan oko 4 mil KM za projekt navodnjavanja - pojasnio je Dunđer tokom potpisivanja ugovora u petak, 13. septembra.

Sistem navodnjavanja na području općine Odžak sastoji se od devet bunara, od kojih svaki može nezavisno funkcionisati kao izdvojeni podsistem, i distributivne cijevne mreže u dužini od oko 20 kilometara.

Kapacitet crpnih pumpi je oko 25 litara u sekundi i on po svom kapacitetu nadilazi današnje potrebe, međutim vodilo se računa o budućnosti, u slučaju promjene kultura.

- Mi iz samog projekta finansiramo izradu primarne mreže u primarnom sistemu za navodnjavanje, a obveza svakog krajnjeg korisnika odnosno farmera i individualnog proizvođača je ta da od tog glavnog sistema do svoje individualnih parcela dovede vodu i to se smatra kao doprinos krajnjeg korisnika u procesu implementacije i investicije u sam projekt - pojasnio je Dunđer.

Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić istaknuo je kako će ovaj projekt omogućiti rješavanje problema zaobalne vode, prenosi startbih.ba.

- Projekt će omogućiti da na vrijeme poštujemo agrotehničke rokove, omogućiti da budemo otporni na elementarnu nepogodu kao što je suša koje su u zadnje vrijeme učestale na našem području. U konačnici projekt će značajno doprinijeti stabilnijoj poljoprivrednoj proizvodnji, prvenstveno sjemenarskih kultura na kojima naši poljoprivrednici mogu ostvariti veću dobiti nego na klasičnim proizvodnjama - izjavio je Brkić.

Načelnik općine Odžak Jakov Ivanković istaknuo je kako se radi o iznimno značajnom projektu koji će utjecati da se promjeni način obrade zemljišta na tom području.

- Nadam se da ćemo stvoriti dobre temelje i biti dobri korisnici toga sustava da pronađemo daljnje investitore kako bi mrežu mogli dugoročno proširiti, jer vidjevši s koliko se problema susreću poljoprivrednici kroz poplave i suše, ti su nam sustavi potrebni ako želimo biti konkurentni na tržištu - kazao je načelnik Ivanković.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.