NavMenu

Šume oko banje Slatina zaštićeno područje - Jedinstvena cjelina sa lječilištem turistički adut RS

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 16.09.2019. 08:38
Komentari
Podeli
(Foto: Bojan Crnokrak/Zavod Dr Miroslav Zotović)
Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je banjski kompoleks u Slatini već postao brend Srpske, te da se za njega zna širom Evrope.

- Na prezentaciji ovog lječilišta i turističkog i sportsko-rekreativnog kompleksa koja je upriličena u Švajcarskoj, kojoj sam prisustvovala, gosti i pacijenti iz evropskih zemalja su izrazili veliko interesovanje za dolazak i korištenje usluga u ovom kompleksu - rekla je Golić novinarima u Banji Slatina kod Laktaša, gdje je prisustvovala prezentaciji projekta Park-šuma Slatina.

Prema njenim riječima, da bi ovaj kompleks bio sveobuhvatan, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - sektor šuma, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorjiskog nasljeđa uložili su maksimalne napore da bi ubrzali određene procedure i proglasili Park-šumu zaštićenim područjem.

Ona je napomenula da Republika Srpska ima 18 zaštićenih područja, što je 1% teritorije koju je zaštitila na svom području, te izrazila nadu da će se taj procenat povećavati.

Golić je naglasila da je park-šuma u Slatini prvi zaštićeni park-šuma u Srpskoj, o čemu su studiju sačinila stručna lica iz institucija i akademske zajednice, da je treće kategorije i da na ovom području ima 70 vrsta različitih biljnih grupa i više od 70 vrsta ptica.

U ovom parku, kako je rekla, zabranjena je sječa šume, izvlačenje oborenih stabala bez saglasnosti relevantnih institucija, zabranjena je gradnja u stilu koji nije adekvatan za parkove i proglašena zaštićena područja, dok je sanitarna sječa moguća uz saglasnost relevantih institucija.

- Ovaj park-šuma služiće svim građanima Srpske i regiona koji ovdje koriste usluge i to će biti turističko-rekreativni kompleks gdje su osmišljeni sadržaji - navela je ona.

Ona je zahvalila Zavodu Dr Miroslav Zotović, koji je prvi nakon proglašenja Parka-šume sačinio plan upravljanja, što govori o njihovoj ozbiljnosti.

Direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rahabilitaciju Dr Miroslav Zotović Goran Talić rekao je da se zaštićena park-šuma prostire na 350 dunuma, gdje su predviđene staze, različiti sadržaji za prevenciju i unapređenje zdravlja, rekreaciju i sportske aktivnosti.


- To će nam poslužiti da unaprijedimo našu uslugu u zdravstvenom i turističkom smislu i time ćemo uvesti nove usluge u Zavodu, a to su rehabilitacija pulmoloških i kardioloških bolesnika, čime ćemo povećati i unaprijediti naše prihode i povećati kvalitet usluga - rekao je Taliić.

Profesor na planiranju gazdovanja šumama Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milan Medarević rekao je da je samo proglašenje parka-šume početak procesa koji počinje izradom studije o vrednovanju zaštićenog područja, dodavši da je veoma važno da je ona u kvalitativnom smislu kompetentno sačinjena.

On smatra da je povoljno što je šuma u blizini banje, a tu su i park i vrijedna infrastruktura što je, smatra on, integralna cjelina.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o proglašenju Park-šume Slatina 28. jula 2016. godine, a na inicijativu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović". Autor projekta je Šumarski fakultet iz Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.