Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dogovorena izgradnja servisne saobraćajnice od carinskog terminala Energoinvesta do Halilovića - Vrijednost ugovora 1,5 mil KM

(Foto: Teodora Brnjoš)
Sporazum za realizaciju Projekta "Izgradnje gradske saobraćajnice IX - transverzale i servisne saobraćajnice sa dvije kolovozne trake, od carinskog terminala do Energoinvesta – Dalekovod izgradnje u naselju Halilović" potpisali su ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Direkcija za puteve KS Selmir Kovač.

- Ova saobraćajnica u dužini od 500 metara, imaće dvije trake, pješačke prolaze, rasvjetu...U interesu nam je da ovaj projekt što prije završimo, i spojimo carinski terminal sa Halilovićima, jer je nama svaki građanin podjednako bitan - istakao je Šteta.

Poručio je da je resorno ministarstvo spremno da uloži finansijska sredstva u projekte koje je ova općina već pripremila, jer želi da Sarjevo ima dobre saobraćajnice i javni gradski prevoz, iako je svjestan svih izazova koji se nalaze pred njima, istaknuto je na sajtu Ministarstva saobraćaja KS.

Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1,5 mil KM, od kojih je Ministarstvo saobraćaja izdvojilo 800.000 KM, Direkcija za puteve 250.000 KM, a Općina Novi Grad 100.000 KM.

- Određen broj privrednih subjekata ostao je bez saobraćajnog pristupa, a mi taj problem želimo da riješimo završavanjem ove saobraćajnice. Općina je još ranije prilikom rješavanje imovinsko - pravnih odnosa izdvojila oko 600.000 KM, nakon čega je otkupila zemljište na kojem je napravljena saobraćajnica, u obliku ‘tampona’, ali nije asfaltirana. Upravo sredstvima koja su danas izdvojena planirano je da se taj dio završi, te da pomenuti prostor dobije novi izgled - rekao je Efendić.

Najavio je da će u ovoj građevinskoj sezoni biti završen nadvožnjak iznad Željezničke pruge i spoj sa ulicom Safeta Zajke, odnosno kružni tok, kako bi se već u narednoj godini taj dio mogao pustiti u funkciju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.