Izvor: Capital | Ponedjeljak, 16.09.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Naspers novi evropski tehnološki gigant?

Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)
Svojim prvim izlaskom na evropsku berzu, jedna od najvećih tehnoloških investicionih kompanija južnoafrički gigant Naspers, vrijedna gotovo 100 mlrd USD postao je treća najvrijednija kompanija na Amsterdamskoj berzi, odmah iza Royal Dutch Shella i Unilevera, piše CNBC.

Iako je za ovu grupaciju malo ko čuo, analitičari smatraju kako ovaj tehnološki gigant itekako može parirati svjetski poznatim divovima poput Googlea, Facebooka, Alibabe i Amazona.

Inače, svoj veliki skok Nespers je ostvario 2001. godine kada je u kineski Tencent koji ulazi u 200 azijskih kompanija čija vrijednost premašuje milijardu dolara, uložio gotovo 32 mil USD. Zbog rasta vrijednosti današnjeg kineskog tehnološkog diva, tada još mala kompanija sa sjedištem u južnoafričkom gradu Kapstadu, ubrzo je postala lider na svom tržištu koja je samo na toj investiciji zaradila 130 mlrd USD. Nespers danas drži 31% udjela u Tencentu.

Osim akcija u kineskom divu, Naspers ima i njemačku dostavnu službu Delivery Hero, rusku internet grupu Mail.ru te OLX grupu koja drži najveću internet trgovinu u Bosni i Hercegovini, Olx.ba.

Plan je da se akcije svih firmi koje Naspers ima prebace na Prosus, sa kojom je i izašla na Amsterdamsku berzu, dok će matični Naspers u njemu držati udio od 75%.

Prema predviđanjima stručnjaka ovaj južnoafrički gigant itekako bi mogao uzdrmati evropsko tehnološko tržište s obzirom na to da osim njemačke softverske kompanije SAP Evropa do sada nije imala kompaniju koja bi mogla konkurisati američkim i kineskim divovima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.