Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 15.09.2019.| 17:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koncesije donijele manje novca u budžet RS - Potrebna detaljna analiza naknada

(Foto: ArturNyk/shutterstock)
U budžet Republike Srpske u prvom polugodištu ove godine slilo se nešto više od 23 mil KM od koncesionih naknada, što je za 2 mil KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Komisije za koncesije RS, u prvih šest mjeseci ove godine na ime prihoda od koncesione naknade uplaćeno je 23,18 mil KM, dok je u istom periodu 2018. godine po tom osnovu u budžet uplaćeno 25,23 mil KM.

U Komisiji za koncesije pojašnjavaju da je navedena razlika djelimično rezultat preknjižavanja uplata, a djelimično i uplate jednokratne koncesione naknade pri zaključivanju koncesionih usluga.

- Najveći iznos uplaćene koncesione naknade bio je na ime naknade za korišćenje energetskih objekata - naveli su u Komisiji za koncesije.

Podaci pokazuju da je u navedenom periodu Vlada Srpske kao koncendent sa privrednim društvima kao koncesionarima zaključila svega sedam koncesionih ugovora, dok je u istom periodu prošle godine bilo tri puta više sklopljenih poslova.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić ističe za Glas Srpske da bi detaljna analiza koncesionih naknada trebalo da pokaže kakva je njihova struktura i gdje ima prostora za promjene.

- Prirodne potencijale treba iskoristiti da budu u funkciji razvoja privrede Republike Srpske. Potrebno je uraditi detaljnu analizu koja će pokazati da li naknade za koncesije treba smanjivati ili povećavati. Ukoliko bi i došlo do povećanja koncesionih naknada trebalo bi da to bude posljedica povećanja proizvodnje - rekao je Ćorić.

Komentarišući podatak da je u prvom polugodištu ove godine od koncesionih naknada naplaćeno nešto manje novca u odnosu na isti lanjski period, Ćorić je rekao da to ima smisla jer je proizvodnja električne energije manja.

- Bili su remonti u termoelektranama, pa ukoliko se plaća naknada po proizvedenom kilovatu, smanjenje je logično - rekao je Ćorić.

Prema godišnjem izvještaju Komisije za koncesije RS, lani je priliv novca u republičkom budžetu od koncesionih naknada iznosio 54,41 mil KM, odnosno 20,84 mil KM više nego 2017. godine.

U Komisiji su pojasnili da su porastu naplate koncesione naknade u znatnoj mjeri doprinijele izmjene Zakona o koncesijama, kojim je propisano da su javna preduzeća koja se bave proizvodnjom električne energije obavezna zaključiti koncesione ugovore za preostali radni vijek energetskih objekata.

Tokom prošle godine zaključena su ukupno 34 koncesiona ugovora, dok je godinu ranije bilo 15 ugovora.

Prihodi i rashodi

U Komisiji za koncesije RS navode da je njihov prihod od januara do kraja juna ove godine iznosio 419.100KM. Dodali su da su rashodi u tom periodu iznosili 401.640 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.