NavMenu

U jezeru Loh Nes nema DNK čudovišta

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.09.2019. 11:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mark Herreid/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko Nesi postoji, dobro se krije. Čudovište iz Loh Nesa se nalazi u jezeru već više od 1.000 godina, barem u mašti ljudi. Pročešljavanje voda Loh Nesa, koje su izveli naučnici, otkrilo je da u jezeru ne postoje nikakvi tragovi DNK koji bi mogao pripadati bilo kakvoj vrsti čudovišta, što gomila dokaze da Nesi zapravo ne postoji.

Genetičar Nil Gemel s Otago univerziteta na Novom Zelandu je rekao da pročešljavanje DNK u ovom jezeru nije pokazalo znakove da je to dom bilo kakvih velikih reptila ili vodenih dinosaurusa. Ogroman reptil i vodeni dinosaurus su samo neke od teorija koje se već godinama koriste kako bi objasnile misteriozno čudovište koje je navodno viđeno nekoliko puta od tridesetih godina prošlog vijeka do danas. Gemel je rekao da je test utvrdio više od 3.000 vrsta koje žive pored ili u jezeru, uključujući ribe, jelene, ptice, ljude i bakterije.

- Nismo našli velike reptile. Zapravo, nismo našli nikakve reptile. Testirali smo mnogo ideja, ali ništa nije upalilo -rekao je Gemel.

Ono što jeste otkriveno je da Loh Nes sadrži mnogo jegulja. Naučnici kažu da je moguće da su ljudi koji su vidjeli Nesi zapravo vidjeli ogromne jegulje.

- Od 250 uzoraka vode koje smo uzeli, skoro svaki posjeduje tragove jegulja. Ali da li su te jegulje ogromne? Ne znamo - rekao je Gemel.

Legenda o Nesi se prvi put pojavila u šestom vijeku, kada je jedan irski monah navodno zaustavio Nesi dok je napadala plivača tako što je pozvao Boga i naredio čudovištu da ode. Legenda o čudovištu u Loh Nesu, škotskom jezeru koje je jedno od najvećih u Britaniji (sedam milijardi kubnih metara), preživjela je sve do 1930. godine, kada su škotske novine objavile da je Nesi opet viđena.

Nakon nekoliko godina poznate londonske novine su objavile poznatu fotografiju navodnog čudovišta.

- Odmah na početku sam rekao da ne vjerujem u čudovišta, i dalje je tako, ali zar ne bi bilo super da sam pogriješio? - rekao je Gemel.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.