Izvor: Tanjug | Subota, 14.09.2019.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU bi mogla uvesti nova pravila za IT kompanije

Ilustracija (Foto: Wright Studio/shutterstock.com)
Evropska unija bi mogla uvesti pravila koja bi kompanije koje prikupljaju podatke spriječila u njihovoj zloupotrebi, izjavila je evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

- Ako želimo da definišemo tržište, da utvrdimo šta je prihvatljivo, a šta nije, onda ono što nam treba nije veća primena zakona o konkurenciji. Potrebna nam je regulativa - izjavila je Vestager na jednoj konferenciji u Kopenhagenu, a prenosi agencija Rojters.

- Tako da će nam možda biti potrebna i sveobuhvatnija pravila kako bismo bili sigurni da način na koji kompanije prikupljaju i koriste podatke, ne šteti osnovnim vrijednostima našeg društva - dodala je Vestager, ne navodeći međutim detalje.

Njeni komentari sugerišu da bi EU mogla uvesti nova pravila koja će posebno pokrivati tehnološke kompanije i njihovu upotrebu podataka.

Tokom njenog mandata, američkim kompanijama Google i Kalkom izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 10 mlrd EUR, nakon što je sud utvrdio da su te kompanije blokirale rivale.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.