Izvor: eKapija | Subota, 14.09.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostarska deponija nije dobila okolišnu dozvolu, zahtjev odbačen

(Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Nakon što je u Zakonom propisanoj proceduri razmotrilo predmet JP Deponija Mostar, Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbacilo je zahtjev za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

JP Deponija Mostar dobila je prvu okolišnu dozvolu 2009. godine i bila je koncipirana da preraste u regionalnu deopniju, što se nije dogodilo.

Tokom procedure upravnog postupka, utvrđeno je da je Deponija prestala primati otpad na plohu površine od 2,1 hektara (Faza I) za koju su izdate okolišne dozvole 2009. i 2014. godine i samoinicijativno ga počela odlagati a drugu plohu od 0,85 hektara, a da prethodno nije izvijestila Federalno ministarstvo okoliša i turizma, niti podnijela zahtjev za izdavanje nove okolišne dozvole.

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se, unatoč postojanju tehničkih uslova, na Deponiji ne vrši selekcija sekundarnih sirovina iz miješanog komunalnog otpada.

Okolišnom dozvolom iz 2014. godine propisano je da na ovoj deponiji može biti zbrinjavan samo kruti komunalni otpad, ali je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da su odlagane i druge vrste otpada.

Uprava JP Deponija Mostar nije poštovala ni ostale zakonom definisane i okolišnom dozvolom propisane mjere zaštite okoliša.

- Kada ispuni zakonom propisane uslove, JP Deponija Mostar može podnijeti novi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole koji će biti razmotren u upravnom postupku - poručili su iz ovog ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.