NavMenu

Za uređenje poslovnih zona u KS odobreno 2,43 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 13.09.2019. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u četvrtak, 12. septembra, Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u privrednim i poslovno industrijskim zonama Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

U Budžetu Kantona Sarajevo za ovu namjenu planirano je 2.434.565 KM, od čega su 500.000 KM budžetska, a 1.943.000 KM je kredit. Prema najavama iz resornog ministarstva, naknadno će za ove namjene biti usmjereno još 500.000 KM budžetskih sredstava, saopšteno je iz Vlade KS.

Program podrazumijeva opremanje industrijskih zona infrastrukturom - pristupni i priključni putevi, komunikacije unutrašnjeg transporta, snabdijevanje vodom, električnom energijom, zemnim gasom, vodovod i kanalizacija.

Za projekte u Ilidži planirano je 185.500 KM i to za sufinansiranje izgradnje mosta preko rijeke Zujevine (Industrijska zona Bosanka, Blažuj), u cilju objedinjavanja tri industrijske enklave i sa uključenim putem i uključenim mostom.

U općini Ilijaš za sve projekte obezbijediće se 545.815 KM i to za sufinansiranje izgradnje saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama "Luke" i "Željezara", asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone Željezara, rekonstrukcije saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš, nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone Luke, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te rekonstrukcija saobraćajnice na relaciji podvožnjaka Stari Ilijaš.

Za izgradnju Poslovnog-sportskog centra i njegove infrastrukture u općini Trnovo izdvojeno je 100.000 KM.

Za općinu Vogošća predviđeno je 415.000 KM i to za sufinansiranje izgradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Vogošće, sa izmještanjem vrelovoda, kišne i fekalne kanalizacije i vodovoda, u cilju povezivanja nove industrijske zone i magistralnog puta М – 18.


U općini Hadžići ukupno za sve projekte obezbijeđeno je od 591.250 KM za izgradnju vodovodne i fekalne kanalizacione mreže u IZ Privredna zona Hadžići te izgradnju oborinske kanalizacije.

Za sufinansiranje izgradnje dijela primarnog sistema odvodnje oborinske vode - Trasa 3 za područje Briješća i poslovnih zona "Bačići" i "Donje Telalovo polje" te izgradnju kraka ulice Rajlovačke cesta, odvodnju oborinske vode, rasvjetu i pješačke staze u općini Novi grad obezbijeđeno je 400.000 KM.

Iznos od 200.000 KM namijenjen je projektima u općini Stari Grad Sarajevo, i to za sufinansiranje rekonstrukcije zone u ulici Štrosmajerova: odvodnju i postavljanje rasvjete, kao i za radove na rekonstrukciji dijela od Katedrale do Slatkog ćošeta: rekonstrukcija pješačke površine sa odvodnjom i vodovodnom mrežom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.