NavMenu

Broj transplatacija u BiH stagnira - Za bolje rezultate važan sinhronizovan angažman

Izvor: eKapija Petak, 13.09.2019. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika (UDT) FBiH, Donorska mreža (DM) BiH i Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (UNDT) BiH smatraju da je transplantacija organa prioritetni državni program i zahtijeva sinkroniziran angažman zdravstvenih vlasti sa zdravstvenim ustanovama, nevladinim sektorom i stanovništvom.

Potpredsjednik Donorske mreže BiH prof. dr Senaid Trnačević naglasio je na konferenciji za novinare da Bosna i Hercegovina ima prostor, opremu i educirano osoblje, ali da je potrebna efikasnija organizacija tog postupka, prenosi RTV Slon.

– Transplantacijski centar postoji, ali ga treba aktivirati. Ne možemo mi više sami, bez obzira koliko se trudili. I mi, kao što je to u razvijenim sistemima poput Hrvatske, trebamo jednu adresu na kojoj će biti dostupne sve informacije u vezi transplantacije. Ključni su anesteziolozi, intenzivisti na odjelima intenzivne njege, ali organizacija rješava taj problem – naglasio je.

Podsjetio je na podatak da je Hrvatska vodeća po broju transplantacija u svijetu te dodao "zato što je Ministarstvo 2006. godine uvidjelo problem, organiziralo se i napravilo model koordinacije." To, kaže, donosi veliku korist pacijentima i ogromne uštede društvu.

Naglašeno je u susretu s novinarima i to da je, po ovdašnjem zakonu, svako potencijalni darovatelj, ako se za života tome nije usprotivio i ako je porodica suglasna. Za mali broj transplantacija kod nas nisu u pitanju religijski niti materijalni razlozi.

– U pitanju je sistem koji ne funkcionira. Transplantacijsko liječenje u BiH ne samo da ne napreduje, nego stagnira pa se broj transplantacija smanjuje. U BiH se godišnje uradi toliko transplantacija, koliko u svijetu svakog sata – naglasila je članica UO DMBiH i UNDTBiH prof. dr Enisa Mešić.

Predsjednik UDITFBiH Tomislav Žuljević svojevremeno je bio na dijalizi, a sad godinama živi s transplantiranim bubregom. Vodi normalan život, planinari.

Na konferenciji za novinare upozorio je na stanje s dijaliznim aparatima kao i da će "ova biti godina s najmanje transplantacija u posljednjih šest do sedam godina’" Zbog toga su, kaže, ogorčeni i ljuti pacijenti na dijalizi, ali i oni koji čekaju na transplantaciju bubrega i drugih organa. Smatra da je potrebna sistemska kampanja, da bi se promovirala donacija i transplantacija organa.

- Stanje na dijalizama u FBiH je katastrofalno jer je potrebno obnoviti više od 80% dijaliznih aparata. Imate statistiku da je prije dvije godine bilo 75%, tako da danas vjerujemo taj broj doseže i do 80%. Njihova starost i broj radnih sati je višestruko veća od propisanih 15.000 radnih sati. Godina 2019. će nažalost biti sa najmanje transplantacija u poslejdnjih šest do sedam godina. Mislim da u ovoj godini ima do sad svega sedam transplantacija a do sad je bilo negdje oko dvadesetak, dakle teško da ćemo stići taj broj.

Dodaje da zbog svega navedenog, pacijenti na dijalizi ali i oni koji čekaju na transplantaciju bubrega ili drugih organa su ljuti i ogorčeni.

- Ostaje nam samo još jedan način da natjeramo da rade svoj posao a to je ponovni protesti i totalno isključenje sa dijalize što bi moglo biti kobno, a posljedice katastrofalne pa čak i sa smrtnim ishodima. Dakle, u dogovoru sa Upravnim odbogom naše Udruge odluka je pala. Danas počinju organizacijske pripreme za kolektivno isključenje sa dijaliza i mirne prosvjede - istakao je Žuljević.

Predsjednica UNDTBiH prof. dr Halima Resić istaknula je posebno ulogu medija u uspostavljanju sistema transplantacije "da kontinuiranim radom, zajedno sa nama, doprinesu da stanovništvo bude svjesno važnosti doniranja organa".

– Darivanje organa je znak humanosti. Tu poruku mediji, zajedno sa nama, moraju slati u javnost. Moramo učiniti da se stanovništvo što više aktivira – poručila je, prenio je RTV Slon.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.