NavMenu

Šta su mikro koraci i jesu li ključ ispunjavanja baš svih životnih ciljeva?

Izvor: eKapija Petak, 13.09.2019. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Oyls/shutterstock.com)Ilustracija
Zapisivanje ciljeva i stvaranje popisa stvari koje trebate obaviti možda više i nisu najbolje ideje kada je u pitanju organizacija i zapravo obavljanje stvari. Naime, stručnjaci su potvrdili kako nam popisi koje stvaramo u glavama i na papiru stvaraju dodatan pritisak, tjeraju nas da postanemo još inertniji i odgađamo stvari i događaje koje će nas ionako i sutra dočekati zapisane na papiru.

Umjesto toga, nova istraživanja potvrđuju kako se veliki uspjeh zapravo krije u obavljanju više manjih stvari. Ne šalimo se, dobro ste pročitali, a ključ zadovoljnog života leži u shvaćanju koje nazivamo "mikro koracima", piše magazin Buro 24/7.

Mikro koraci ili jednostavnije, ideje koje su suviše male da bi ih se odgađalo, možda su zbilja ključ uspješnog života. Arianna Huffington, osnivačica Huffington posta, objasnila je ovo novo otkriće činjenicom da bi do značajnih životnih promjena trebalo doći manjim koracima koji nam se na prvu čine čak i smiješnima, a zapravo čine veliku razliku. Kako to postići?

Da biste stvorili nove navike koje će u vaš život unijeti promjene, najprije je potrebno pojednostaviti vlastito shvaćanje istih tih promjena ili veće zadatke poput primjerice čišćenja kuće razlomiti na nekoliko manjih. Ako je to moguće, onaj posao koji u vama izaziva odbojnost, pretvorite u nešto što ćete obaviti letimično, a zatim na vrijeme koje ste potrošili obavljajući taj posao, naprosto zaboravite. Jednostavne će zadatke, vrlo logično, zatim biti obavljati lakše, brže i prihvatljivije.


Osim na poslu i kod kućnih poslova ovu metodu možete primijeniti i na ciljeve poput čitanja knjige ili meditacije. Danas pročitajte tek jedan odlomak i sjedite u tišini pet minuta pa zatim sutra obavite već duplu dozu onoga što vam se na početku činilo toliko nemogućim. Na kraju, obavljanjem mikro zadataka osjećaćete se zadovoljnije što će vas zatim natjerati da ih obavite do kraja i osjećate se produktivnije. Čini se kao sjajno rješenje i nešto što bismo zbilja voljeli isprobati za vrijeme onih dana kada se osjećamo kao da posla ima previše, a vremena premalo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.