Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS prihvatila grant od 10 mil EUR za energetsku efikasnost u javnim zgradama

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku o prihvatanju grant sredstva Njemačke razvojne banke KfW za Projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama" u iznosu od 10 mil EUR.

Cilj je poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebalo da doprinese zaštiti životne sredine, poboljšanju globalnih klimatskih promjena i održivom ekonomskom razvoju BiH.

- Projekat će se bazirati na unapređenju mjera energetske efikasnosti prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata čime će se poboljšati uslovi i komfor krajnjih korisnika izabranih javnih objekata, ostvariti uštede u budžetu, smanjiti potrošnja energije, te smanjiti emisija CO2 - ističe se u vladinom saopštenju.

Grant sredstva su namijenjena za finansiranje sljedećih aktivnosti: unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata, unapređenje kapaciteta institucija nadležnih za energetsku efikasnost i implementaciju Projekta.

Vlada RS će sufinansirati projekat u iznosu od 15% vrijednosti granta sa 1,5 mil EUR, a sredstva će se obezbijediti u okviru budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za period trajanja Projekta 2020-2023 i ista će se koristiti za finansiranje svih projektnih aktivnosti uključujući energetski neefikasne mjere, PDV, poreze i doprinose, plate i operativne troškove.

Projekat će realizovati Jedinica za implementaciju projekta formirana u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u periodu 2020-2023 godine. Po potrebi u implemetaciju Projekta će se uključiti Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.