Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS proglasila Park prirode Una

Ilustracija (Foto: Svetlana Stevović)
Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku o proglašenju Parka prirode Una.

Ovom odlukom proglašava se zaštićenim područje rijeke Une na teritoriji opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica, u kategoriji V – zaštićeni pejzaži – Park prirode Una, u ukupnoj površini od 2.772,60 ha.

- U postupku proglašenja ovog zaštićenog područja utvrđena je kategorija V, Zaštićeni pejzaži – Park prirode. Park prirode je područje dobro očuvanih prirodnih vrijednosti sa pretežno očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim pejzažima, namijenjeno očuvanju ukupne geološke, biološke i pejzažne raznovrsnosti, kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih djelatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja - saopšteno je iz Vlade RS.

Dalje se navodi da razlozi za donošenje ove odluke, imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi. To podrazumijeva uvažavanje potreba autohtonog stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, 2017. godine pokrenulo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Una, koja je zbog identifikovanih prirodnih vrijednosti planirana za zaštitu Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, u kategoriji Park prirode.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.