Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krajem oktobra gotovi radovi u glavnoj cijevi tunela Vranduk

(Foto: YouTube/screenshot)
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH rečeno je da se do 31. oktobra ove godine produžuje rok za dovršenje radova na Karauli.

Što se tiče tunela Vranduk urađen je i projekt odvijanja prometa tijekom izvođenja radova. On je predviđao da se u prvoj fazi (12 mjeseci) promet iz Zenice prema Doboju odvija kroz tunel jednom trakom, a iz Doboja prema Zenici preusmjeri regionalnom cestom R445 Nemila-Banlozi-Zenica. U drugoj fazi (četiri mjeseca) bila je predviđena potpuna obustava prometa kroz tunel, pa bi promet od Zenice do Doboja bio preusmjeren na lokalnu cestu kroz Koprivnu.

Ceste FBiH su pripremile projekt sanacije ceste R445, a nakon njene sanacije putnički promet je trebao u cijelosti biti preusmjeren na ovu cestu, dok bi teretna vozila bila naizmjenično puštana jednom trakom kroz tunel. Međutim, na terenu je vidljivo da veliki broj putničkih vozila također prolazi kroz tunel, što stvara velike gužve.

Planirano je da građevinski radovi u glavnoj tunelskoj cijevi budu završeni do kraja listopada 2019. godine, kada bi u dnevnom intervalu promet bio normaliziran u obje trake tunela. U trećoj smjeni (od 22.00 do 06.00 sati) jedna traka bi bila korištena za montažu opreme, a druga za naizmjenično propuštanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.