Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan poziv za projekat rekonstrukcije željezničke stanice Bistrik u Sarajevu

(Foto: YouTube/screenshot)
Grad Sarajevo je raspisao javni poziv za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu.

Procijenjena vrijednost ugovora je 65.000 KM.

- Zgrada željezničke stanice Bistrik u Sarajevu je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2006. godine. Na nacionalni spomenik primjenjuju se mjere zaštite i rehabilitacije, utvrđene Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Tenderu je prethodila odluka gradskog vijeća Sarajeva iz juna 2019. godine kojom se omogućava rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za obnovu nacionalnog spomenika Stara željeznička stanica Bistrik.

Željeznička stanica Bistrik nakon otvaranja pruge 1906. (Foto: bs.wikipedia.org)
Tada je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izjavio da je iz profita žičare osiguran novac koji će biti upotrijebljen za dodatnu vrijednost.

- Da riješimo stambeno pitanje građana koji neuslovno žive u Bistričkoj stanici, a istovremeno otvoriti vrata za obnovu ovog sarajevskog bisera koji će biti mjesto za ponos svih Sarajlija – rekao je Skaka.

Ponude za glavni projekat obnove se mogu slati do 3. oktobra, dok je rok izrade 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

Više informacija možete pogledati OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.