NavMenu

BiH među zemljama s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra

Izvor: Indikator Četvrtak, 12.09.2019. 11:56
Komentari
Podeli
Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazala je nova studija koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživači britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Evrope.

Istraživanje pokazuje da bi Evropa mogla proizvoditi 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana.

Mapa koju su kreirali istraživači s dva univerziteta, kako javlja Al Jazeera, prikazuje kako zemlje istočne Evrope nude najveći potencijal za eksploataciju energije vjetra.

Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama vjetropotencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, samoproglašeno Kosovo i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogli proizvesti između 4,5 i 6,2 MW po kvadratnom kilometru.


Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu proizvesti od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Istraživanje pokazuje da je 46% evropskog kopna pogodno za izgradnju vjetroturbina nakon izuzimanja urbanih sredina, vojnih postrojenja i drugih područja nepogodnih za eksploataciju vjetra.

Ako bi taj potencijal bio potpuno iskorišten, Evropa bi mogla pokriti potrebe cijelog svijeta za energijom, i to do 2050. godine, prenosi protal Investitor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.