Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.09.2019.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stigli aparati za presoterapiju u UKC Tuzla

(Foto: ukctuzla.ba )
Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC Tuzla dobila je dva nova aparata za presoterapiju. Aparati Lymphastim BTL-6000 su trenutno najmoderniji aparati na tržištu kojim se provodi presoterapija.

Presoterapija predstavlja dio moderne rehablitacije edema kao značajan segment u liječenju edema. Zasniva se na načelu isprekidane pneumatske kompresije i time omogućuje kompresivnu limfnu drenažu, soapšteno je iz UKC Tuzla.

Prema riječima šefa Odjeljenja za rehabilitaciju hirurških i ortopedsko-traumatoloških bolesnika, doc. dr. Asje Hotić Hadžiefendić, edemi se uglavnom vezuju za limfedeme koji se sekundarno javljaju nakon operacije karcinoma dojke. Najčešće nakon radio terapije. Međutim edemi, odnosno limfedemi mogu biti i nakon operativnih zahvata druge etiologije.

Hotić Hadžiefendić je istakla da presoterapija predstavlja dio terapijskog koncepta poznatog kao Kompleksna dekongestivna terapija koja podrazumjeva higijenu kože, manuelnu limfnu drenažu, kratkoelastičnu višeslojnu bandažu i kinezitretman. Osim limfedema u onkologiji indikacije su i kod venske insuficijencije, fleboedema, neuropatskih ili neuralgijskih bolova, algodistrofijskog sindroma, postraumatskih edema i lipoedema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.