Izvor: Blic | Četvrtak, 12.09.2019.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Liječenje diskus-hernije ozonom i kiseonikom kreće u Kliničkom centru Srbije

Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Pacijenti koji pate od diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a ipak nisu za operaciju, od sada će moći da se liječe u Kliničkom centru Srbije (KCS), i to minimalno invazivnom terapijom kiseonikom i ozonom.

Uporni bolovi u donjem dijelu kičme, odnosno diskus hernija dijagnoza je velikog broja građana Srbije. Ovo oboljenje, ukoliko nije stiglo do stadijuma kada možete na operaciju, može vam, pored bolova i nelagodnosti, i te kako narušiti kvalitet života. Međutim, od sada u KCS možete ići na novu intervenciju za liječenje diskus hernije i bola koji to stanje izaziva.

- Komisija za procjenu zdravstvenih tehnologija u Ministarstvu zdravlja utvrdila je da je navedena nova zdravstvena tehnologija naučno prihvatljiva, da je potvrđena u praksi drugih visokorazvijenih zemalja, da je bezbjedna i kvalitetna, te je na osnovu toga dala mišljenje da se može primjenjivati u Kliničkom centru Srbije - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Tokom terapije kiseonikom i ozonom pacijent je na skeneru, a prije procedure mu se snima kičma, kako bi doktori na pravo mjesto ubacili kiseonik. Prema riječima lekara, intervencija je bezbjedna i cijeli postupak se prati na radiološkom snimku.

- Minimalno invanzivna kiseonik-ozon terapija za liječenje diskus hernije i ostalih stanja koja se karakterišu lumbalnim bolom, a koja se u regionu primjenjuje jedinu u KCS, podrazumijeva da se u određenu regiju tijela, odnosno bolno mjesto koje je detektovano skenerom ubrizgava određena kombinacija kiseonika i ozona, koja ima jako širok spektar pozitivnih dejstava - kaže za Blic prof. dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu Kliničkog centra Srbije.

Inače, ozon ima brojne prednosti, između ostalog, dobar je antiseptik, djeluje protiv bola i pomaže u regeneraciji diska.

- Ovom metodom bolovi u 85% slučajeva prestaju već posle prve terapije. Takođe, zahvaljujući dobrim kratkoročnim i dugoročnim rezultatima, ovom terapijom se znatno poboljšava kvalitet i život pacijenata - objašnjava prof. dr Maksimović.

Terapija kiseonikom i ozonom traje oko 20 minuta, radi se jednom u mjesec dana, a da li će vam jedan tretman biti dovoljan, zavisi od stanja pacijenta. Krajem januara ove godine svetski priznat neuroradiolog prof. Mario Muto iz Napulja boravio je u KC Srbije kada je demonstrirao ovu metodu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.