NavMenu

IBM zainteresovan za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2019. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mikhail Starodubov/shutterstock)Ilustracija
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović i regionalna direktorka kompanije IBM, Nataša Sekulić potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime se IBM, kao jedna od vodećih IT kompanija u svijetu, svrstala u red IT giganta koji su zainteresovani za korišćenje kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu.

Memorandume o razumijevanju su već potpisali Microsoft, Oracle i Banka Poštanska štedionica.

- Jedan od najvećih pokazatelja ogromnog regionalnog i svjetskog potencijala i visokog tehničkog i bezbjednosnog kvaliteta budućeg Državnog data centra u Kragujevcu jeste zainteresovanost svjetskih IT giganata za korišćenje komercijalnih kapaciteta ovog centra. Namjera nam je da zajedno uspostavljamo i eksploatišemo infrastrukturu unutar Državnog data centra, kao i da koristimo nove tehnologije poput veštačke inteligencije, IoT, blokčejna u svrhu razvoja eUprave. Ukoliko bi velike IT kompanije odlučile da otvore svoj data centar u Srbiji to bi bilo od neprocjenjivog značaja za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji - izjavio je Jovanović, navodi se na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Početkom jula ove godine svečano je obilježen početak radova na izgradnji Državnog data centra u Kragujevcu koji će biti jedan od 10 energetski najefikasnijih data centara u svijetu i u potpunosti će biti u vlasništvu Republike Srbije. Imaće maksimalan kapacitet od 1.180 REK ormana, što je više od pet puta od postojećeg Data centra u Beogradu. Data centar u Kragujevcu biće spreman da ispuni i najviši tehnički standard pouzdanosti Tier 4.

Vrijednost investicije u prvoj fazi je 30 mil EUR, a izgradnja će trajati godinu dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.