Izvor: Indikator | Četvrtak, 12.09.2019.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Akumulirani gubitak rudnika u FBiH 769 mil KM - Do kraja 2019. završetak analize sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje

(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Nakon što su razmotrili informaciju o stanju u rudnicima uglja koji posluju u koncernu s kompanijom Elektroprivreda BiH, a odnosi se na period 2009-2017. godina, zastupnici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta su na sjednici zadužili Vladu FBih da aktivnije pristupi prestrukturiranju elektroenergetskog sektora i navedenih rudnika, uključujući postojeću organizaciju koncerna.

Cilj je da dugoročni poslovni planovi i razvoj rudnika budu u vezi s potrebama termoelektrana, ostale industrije i potreba tržišta.

Federalna vlada treba jednom godišnje da izvijesti o svemu tome Parlament, zaključeno je također.

Narednim zaključkom je Elektroprivreda BiH zadužena da analizira sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje svakog od navedenih rudnika uvažavajući tržište i tehno-ekonomsku opravdanost održivosti eksploatacije uglja u pojedinim rudničkim pogonima (ekonomsko-finansijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu) i na temelju toga predloži donošenje potrebnih odluka o dinamici zatvaranja neodrživih pogona, kao i pokretanje kapitalnih ulaganja za nove kapacitete i nastavak planiranih investicijskih ulaganja.

Analizu sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje treba završiti najkasnije do 31. decembra ove godine.

Uz prijedlog za zatvaranje neodrživih rudarskih pogona, treba planirati zbrinjavanje radnika iz tih pogona i premještanje u druge, uplatu za PIO i penzionisanje te otpremine, zaključio je također Predstavnički dom većinom glasova.

Narednim zaključkom su Vlada FBiH, Elektroprivreda BiH i uprave rudnika zaduženi da sagledaju mogućnost korekcije cijene uglja prema rudnicima, formirane od Eektroprivrede BiH.

Posljednjim zaključkom ove tačke dnevnog reda su socijalni partneri pozvani na započinjanje pregovora i proces usuglašavanja novog kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva budući da aktuelni ugovor prestao važiti 11. septembra 2019.

Na sjednici je rečeno da akumulirani gubitak rudnika iznosi 769 mil KM, prenosi BHRT.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.