Izvor: B92 | Četvrtak, 12.09.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta sve treba da napišete na prtljagu da bi mogao da vam bude vraćen

(Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com )
Oko 97% izgubljenog prtljaga na aerodromima bude vraćeno vlasnicima kroz nekoliko dana. To je poprilično veliki uspjeh, ali kako sa onih 3%? Sve što možete da uradite je da se postarate da ne budete među njima.

Veoma je važno da informacije koje su napisane na prtljagu budu jasne, vidljive i čitljive - za svakoga i za sve jezike.

Nemojte lijepiti samoljepljive papire na kofere, lako će otpasti, a i boja će nestati ukoliko dođe u kontakt sa vodom. Bolja opcija je da zakačite oznaku na kofer, većina ih već ima.

Informacije koje treba da se nađu na putnim torbama jesu ime i prezime vlasnika, imejl adresa i broj telefona. Kod broja telefona treba napisati i pozivni broj za državu iz koje ste, da bi i iz inostranstva mogli da vas dobiju.

Mnogi izbjegavaju da napišu lične podatke, a posebno kućnu adresu koja se, takođe, preporučuje kao olakšavajući način kada dođe do nestanka prtljaga. Mnogi savjetuju da, ukoliko nije neophodno, to ipak ne radite, piše Travel and leisure.

Ako prtljag izgubite u svojoj zemlji, pri polasku na put, postoji opravdani strah od pljačke, jer ipak neko zna da ste na putu i ima adresu. Zato je bolje ostaviti broj telefona i imejl za uspostavljanje kontakta.

Svi koji putuju van zemlje trebalo bi da izbjegavaju bilo kakve nacionalne oznake poput boja zastave, grbova, natpisa... Sve dok ne predate prtljag, potrudite se da prekrijete lične podatke koje ste napisali.

Dodatna stvar koju možete da uradite jeste da fotografišete svoj prtljag i da ga pošaljete sebi na mejl. Uz to treba da napišete i karakteristike, poput dimenzija kofera, i vaše lične podatke, kao i poslovni broj i poslovnu adresu. Ovaj mejl treba da sačuvate, kako biste mogli da ga proslijedite avio-kompaniji čim primjetite da vam je prtljag nestao.

Na tržištu se mogu pronaći digitalne oznake za prtljag koje se kače za torbu, štite privatnost informacija koje ste ostavili, a omogućava da bude lociran.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.