Izvor: eKapija | Srijeda, 11.09.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro sanacija i izgradnja novih sistema za navodnjavanje na području Gradiške

Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)
Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao je da su prioriteti ministarstva na području Gradiške rehabilitacija postojećih i izgradnja novih sistema za navodnjavanje. To podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg zalivnog sistema nekadašnjeg Ratarstva od 2.200 hektara u Novoj Topoli i Aleksandrovcu, te izgradnju novih kapaciteta za navodnjavanje.

- Kanalom Borna – Osorna ćemo omogućiti kvalitetnu vodu za navodnjavanje 15.000 hektara oranica na području Laktaša i Gradiške. Završili smo i projekte za navodnjavanje voćnjaka u Potkozarju. Sve je izvjesnije da ćemo se suočavati više sa sušnim nego sa kišnim godinama i pripremamo se - rekao je Pašalić prilikom posjete Gradskoj upravi Gradiška, piše agrosavjet.com

U razgovoru sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem Pašalić je najavio skorašnji konkurs za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta pod zakup i na koncesiju. Predviđene su i izmjene koncesionih ugovora vezano za preduzeća Marbo i Agroexport, a razlozi su lokacione prirode.

– Gradiška nam je prioritet jer ima velike površine obradivog zemljišta i čak 2.200 hektara pod voćnjacima. U posljednjih pet godina ovdašnji poljoprivrednici kroz direktne podsticaje dobili su 50 mil KM, što je veoma respektabilno - rekao je Pašalić.

Gradonačlenik Zoran Adžić najavio je da od Ministarstva poljoprivrede očekuje konkretnu podršku u razvoju Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, prevashodno računajući na pronalaženje ozbiljnog investitora, koji bi se bavio otkupom i preradom voća i povrća iz Lijevče polja i Potkozarja.

- Uvođenjem investitora za otkup i preradu voća i povrća u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli poljoprivreda u Lijevče polju i Potkozarju bi dobila snažan zamajac. Očekujemo konkretnu podršku Ministarstva poljoprivrede i kod drugih infrastrukturnih projekata u ovoj poslovnoj zoni - rekao je gradonačelnik Adžić, izvještava agrosavjet.com.

Nakon razgovora u gradskoj upravi ministar i gradonačelnik obišli su nekoliko voćnjaka u Jablanici, Turjaku i Trebovljanima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.